Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macecha Melania si došlápla na Ivanku: Intriky Trumpových žen odhalila nová kniha

Autor: Darina Jíchová - 
14. února 2020
18:15

Když si slovinská exmodelka Melania Trumpová brala Donalda Trumpa, vyvdala hned čtyři děti, tři z jeho prvního manželství z Češkou Ivanou a jedno z druhého. Trump si pak zřejmě své nejoblíbenější dítě, dceru Ivanku, vzal s sebou i do Bílého domu, chvilku to dokonce vypadalo na to, že právě ona bude zastávat funkci první dámy. Melania totiž otálela se stěhováním a Ivanka měla možnost „zahnízdit se“ nejen v prezidentském Západním křídle, ale také ve Východním křídle, kde se nachází kancelář prvních dam. Podle jednoho z životopisů věnovaných první rodině s Ivankou a jejím rozpínáním Melania rychle zatočila, uvedl list Daily Express.

Po vítězství u prezidentských voleb v roce 2016 si Trump do Bílého domu přivedl dceru Ivanku i s jejím manželem Jaredem Kushnerem a udělal z nich své nejbližší poradce. Na stěhování manželky do Washingtonu si musel počkat, všude tak s sebou bral Ivanku a novináři začali spekulovat o tom, že z ní zřejmě bude „oficiálně neoficiální první dáma“.

Ivanka Trumpová je přední poradkyně svého otce. Ivanka Trumpová je přední poradkyně svého otce. | Reuters

Investigativní novinářka při stanici CNN a spisovatelka Vicki Wardová se „válce Trumpových žen“ věnuje ve své knize „Kushnerova korporace“. Zmiňuje se o tom, jak Ivanka Melanii ukradla kancelář, i o tom, jak na to Melania zareagovala.

Ivanka podle všeho využila nepřítomnosti své macechy a z rohové kanceláře, kterou tradičně ve Východním křídle obývá první dáma, udělala „Rodinnou kancelář Trumpových“.

Ivanka zároveň obsadila další kancelář, a to v Západním sídle. Na Melanii při tom zapomněla a na nastupující první dámu žádná kancelář nezbyla. Zaměstnance Bílého domu sice chování Ivanky překvapilo, ale nijak na to nereagovali. „Ivanka dohlížela na zařizování Východního křídla, to většinou dělá první dáma,“ popsala Wardová.

Melania uvedla věci na pravou míru

Dvě pracovny ale Ivance dlouho nevydržely, v červnu 2017 Melania se synem Barronem natrvalo přesídlila do Bílého domu, jedním z jejích prvních kroků bylo zřízení vlastní kanceláře. Podle Wardové Ivanku rychle vyzvala, aby „se nepletla do jejích záležitostí“. Z rohové „Rodinné kanceláře Trumpových“ se stala pracovna první dámy a Ivanka přišla o své místo ve Východním křídle.

„Mají mezi sebou podivnou dynamiku,“ okomentovala vztah dvou žen Wardová. „Jsou k sobě srdečné, a to hlavně na veřejnosti, ale nikdy si nebyly blízké,“ sdělil novinářce jeden z jejích zdrojů a dodal: „Jsou chvíle, kdy je mezi nimi cítit napětí.“

Melania prý těžce nese, když Ivanka zasahuje do její agendy. Jasným příkladem je Ivančina cesta do Afriky, kterou jen pár měsíců předtím navštívila Melania.

Co dělá Ivanka v Bílém domě?

Dodnes není úplně jasné, jakou roli Trumpova dcera přesně v jeho administrativě zastává. Prezident si pro ni vyžádal nejvyšší možnou prověrku, zároveň jí udělil i důležité diplomatické mise.

Ivanka byla například součástí Trumpova týmu při setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v červnu 2019. Ivanka překvapila oznámením, že pokud by byl její otec znovu zvolen, bude se muset zamyslet nad tím, zda bude pokračovat jako jeho poradkyně.

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Domda ( 15. února 2020 15:18 )

Nic moc máme tu daleko pěknější ženy tam nás to nezajímá dobrý uklízečky

Zobrazit celou diskusi