Klimatizace může být buď vnitřní nástěnná jednotka nebo mobilní, kterou lze stěhovat po místnostech. Podle zahraničních testů klimatizací se na předních příčkách drží značky Daikin, Mitsubishi, LG a Panasonic. Z diskuzí si ještě lidé chválí značku Coolexpert z Polska. Při výběru a montáži pevné klimatizace si hlídejte odvod kondenzátu z vnitřní jednotky a elektrický přívod 230V k venkovní jednotce. Klimatizaci můžete v zimě používat také k vytápění

Mobilní klimatizace jsou výhodnější tím, že se mohou přemísťovat a nemusíte vrtat do zdi, abyste propojili vnitřní a venkovní jednotku. Na druhou stranu bývají hlučnější, musíte si hlídat odvod kondenzátu a vyvézt ven výfukové potrubí. Navíc v místnosti většinou zabere i dost místa. 

Počátky klimatizací sahají už do starého Říma a Egypta. Například v Indii věšeli do malých otvorů na větrné straně paláců navlhčenou trávu a rákos a jak se voda vypařovala, ochlazovala a zvlhčovala vzduch. První klimatizační jednotku podobnou té dnešní instaloval Američan Willis H. Carrier v jedné tiskárně v New Yorku. K ochlazení používala tato klimatizace čpavkový chladící systém. Z fabrik do domácností se klimatizace dostaly až po roce 1950.