Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vendy (54) zachránila život ledvina zesnulého dárce. V Česku jich je poskrovnu

Video se připravuje ...
Autor: ula, ČTK - 
18. února 2020
05:20

Vendy (54) v roce 2017 prodělala ledvinovou koliku a při odstraňování kamene se zjistilo, že ledviny nepracují tak, jak by měly. Lékař proto navrhl transplantaci. Vendy tomu zpočátku nevěřila, cítila se dobře, ale byla zařazena na seznam čekatelů. Tak jako ona čekali a čekají nejen na ledviny i další pacienti. Lékaři připouští, že přesvědčit rodinu, která ztratí někoho blízkého k dárcovství, je obtížné, přesto byl v tomto loňský rok v Česku zlomový. Dárců bylo nejvíc od roku 1961.

Vendy je optimistická a usměvavá žena. Sama o sobě říká, že za 50 let neprodělala žádnou vážnou chorobu či zánět, v rodině se nevyskytovalo onemocnění ledvin. V roce 2017 ale prodělala ledvinovou koliku, v jedné ledvině se navíc objevil kámen. Při jeho odstranění lékaři zjistili, že orgány nepracují tak, jak by měly. Lékař jí řekl, že musí podstoupit transplantaci.

„Já jsem tomu zpočátku nevěřila. Nic mi nebylo, myslela jsem si, že si snad lékaři dělají legraci. Chodila jsem na kontroly a pořád jsme s lékařem žertovali. Jenže pak mě vzal ukázat, jak to vypadá, když jste připojený na dialýzu,“ zavzpomínala Vendy pro Blesk Zprávy. Tehdy si uvědomila, že situace je vážná.

„Mám kamarádku, která mi chtěla ledvinu darovat. Vše jsme zařídily, jenže na poslední chvíli se ukázalo, že kamarádka má na levé ledvině cystu a to by ji mohlo ohrozit,“ řekla Vendy s tím, že žila pořád v nejistotě, zda se ledviny dočká.

Záchrana na poslední chvíli

„Upadla jsem do deprese, pořád jsem si říkala, zda ledvina bude, nebude, lékař mi několikrát volal, že už by mohla být, ale vždy z toho sešlo, protože rodina nedala souhlas s darováním orgánů,“ popisuje Vendy čekání, které prožívá celá řada dalších lidí. Nejvíce ji děsila představa, že bude muset chodit na dialýzu.

Do dialyzačních středisek v Česku chodí na čištění krve přístrojem asi 7000 lidí. Pacienti se selháním ledvin často nemohou normálně pracovat a jsou v invalidním důchodu. Pociťují také bolesti zad nebo kloubů či deprese a úzkosti. Pacienti smějí vypít jen půl až tři čtvrtě litru tekutiny denně, trápí je proto i pocit žízně.

Ve chvíli, kdy už to vypadalo, že nastane to, čeho se Vendy nejvíce bojí, zazvonil v noci telefon. Dárce se našel. Po čtyřech měsících čekání.

Po operaci se u Vendy sice objevily komplikace, byla velmi unavená, podle svých slov nedošla ani doma na zahradu. Nyní už se ale chystá do práce a je šťastná, že může opět žít plnohodnotný život.

„Chci poděkovat rodině, že dala souhlas a zachránili mě,“ vzkazuje Vendy, ačkoliv samozřejmě netuší, kdo zesnulý dárce byl.

Jak Vendy vnímá to, že dostala orgán od zesnulého dárce? O čem by se podle ní mělo více hovořit? Zjistíte v rozhovoru:

Video  Vendy, pacientka s transplantovanou ledvinou 
Video se připravuje ...

Jeden zesnulý dárce může zachránit pět lidí

Loňský rok byl pro dárcovský program zlomový, Koordinačním střediskem transplantací (KST) byl ukončen číslem 288. Zemřelých dárců bylo nejvíc od začátku transplantací orgánů v roce 1961 v tehdejším Československu. 288 lidí po své smrti pomohlo nemocným v záchraně života druhého.

„Ne všechny rodiny však souhlasí a my to chápeme,“ řekl Blesk Zprávám přednosta transplantačního centra plzeňské fakultní nemocnice MUDr. Vladislav Třeška a dodal: „Daří se nám ale více a více tyto rodiny přesvědčovat, aby byly orgány jejich zesnulých blízkých darovány. Z jednoho dárce může být zachráněno pět i více příjemců.“

Česko je jednou z transplantačních velmocí, čekací doba na transplantaci ledvin je kratší než jeden rok. Podívejte se na rozhovor s Vladislavem Třeškou zde:

Video  prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc. 
Video se připravuje ...

V Česku se vloni tranplantovalo 865 orgánů

Transplantace ledvin pomáhá pacientům, kteří ještě nemuseli začít docházet na dialýzu, tedy pravidelné čištění krve nahrazující činnost ledvin. V Česku je jich asi desetina ze všech transplantací, v zahraničí až 30 procent.

„Pacienti se většinou k transplantaci ledviny dostanou až poté, co musí nastoupit na dialýzu,“ uvedl ředitel KST Miloš Adamec. Pokud nový orgán dostanou dříve, mají lepší dlouhodobé výsledky a mohou třeba i dříve nastoupit zpět do práce.

Lékaři se přesto snaží k transplantaci doporučit také co nejvíce pacientů, kteří dialýzu potřebují, protože operace je zbaví nutnosti třikrát týdně chodit na několik hodin do dialyzačního střediska.

Loni se v Česku transplantovalo 865 orgánů, ledviny byly nejčastější. Dočkalo se jich 510 pacientů. Tuzemských transplantačních center je sedm, čtyři z nich operují jen ledviny. Vysokému počtu transplantací nahrává i to, že se mohou odebírat i žijícím dárcům. Od nich pochází asi deset procent ledvin.