Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahý pár aktivistů protestoval v posteli. Nový polský kanál mu není po chuti

Autor: ČTK - 
14. února 2020
17:30

Dvojice ekologických aktivistů strávila páteční svátek svatého Valentýna nahá v posteli. Konkrétně na Viselské kose, úzkém pruhu písčité země mezi Viselským zálivem a Baltem, kde chce polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) vybudovat nový kanál. „Make love not canal,“ stálo na transparentu, který ve snaze objasnit smysl celé akce drželi u postele další aktivisté. Jiným z hesel bylo „Láska a kosa bez přerušení“.

Viselská kosa je dlouhá skoro 60 kilometrů, široká je mezi 600 metry až dvěma kilometry. Východní část kosy patří Rusku, pro které představuje nejzápadnější cíp ruského území.

PiS, která je vůči Rusku hluboce nedůvěřivá, tvrdí, že skrz kosu musí prorazit nový plavební kanál o délce 1300 metrů a pětimetrové hloubce z ekonomických a bezpečnostních důvodů, protože Rusko by mohlo zamezit plavbě polských lodí do Viselského zálivu i opačným směrem. Polsko se chystá prokopávat vodní cestu, a to i přes obavy Evropské unie, že by to mohlo poškodit životní prostředí.

„Něžný“ protest inspirovala držitelka Nobelovy ceny

Organizátoři protestu tvrdí, že je inspirovala přednáška spisovatelky Olgy Tokarczukové při přebírání Nobelovy ceny za literaturu, nazvaná Něžná vypravěčka.

„Něžnost je naší reakcí,“ řekla agentuře Reuters Mayra Wojciechowiczová, ležící v lůžku vedle protestujícího kolegy Rudolfa Robaka, a citovala pasáž ze spisovatelčiny přednášky, o které si myslí, že vystihuje situaci na Viselské kose: „Chamtivost, nerespektování přírody, sobectví, nedostatek představivosti, nekonečné soupeření a nedostatek zodpovědnosti zredukovaly svět na status předmětu, který lze rozdělit na kousky, použít a zničit.“

Tokarczuková, která vloni v říjnu získala Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018, kritizovala PiS také za porušování právního státu a nezávislosti soudnictví.

Protestují jako John a Yoko

Dnešní protest navazoval na proslulé akce výtvarnice Yoko Ono a hudebníka Johna Lennona v roce 1969, takzvané „bed-in“. Japonská umělkyně a britský muzikant ovšem leželi kvůli míru v posteli týden, pořádali tiskové konference uprostřed květů na hotelových lůžkách a posílali poselství světovým státníkům, navazující na populární heslo hippies „Make Love not War“.

Provládní polský server wPolityce.pl označil nahý protest pod peřinou za „absurdní“. Dodal, že na místo dorazili policisté, kteří si zapsali údaje o účastnících a vyzvali k opuštění staveniště.

salto ( 14. února 2020 18:33 )

Tý brďo, to by bylo maso

zfloyd ( 14. února 2020 18:24 )

nevím vlastně kvůli čemu protestovali ale forma protestu je fajn , asi se jim to chtělo udělat a museli najít nějaký důvod aby je neodvezli na psychinu

ivoadler ( 14. února 2020 18:06 )

Ten protest se mi líbí. Neměly by k něčemu podobnému sáhnout i Chvilkaři pro demokracii? Chce to trochu inovace.

Zobrazit celou diskusi