Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus udeřil ve světě módy. Číňanka má v Londýně problém

Autor: ČTK - 
14. února 2020
20:52

Obavy ze šíření nového koronaviru ovlivnily také pětidenní přehlídku módy London Fashion Week (LFW), která v pátek ráno začala v hlavním městě Británie. Agentura Reuters napsala, že "doplňky, které musíte mít", jsou tu letos dezinfekční prostředky na ruce a obličejové roušky. Britské úřady zároveň kontaktují stovky účastníků nedávné londýnské konference poté, co se u jednoho z nich následně prokázalo onemocnění označované jako COVID-19.

Podle Reuters se čekalo, že aktuální ročník LFW mimo jiné kvůli nižšímu počtu čínských účastníků nebude tak rušný jako ty předchozí. Přehlídky dámské módy nicméně zahájila čínská návrhářka Jü-chan Wangová, která nakonec překonala komplikace způsobené bojem proti šíření nákazy a v Londýně představila kolekci podzimního oblečení. Uvedla však, že některé modely nebyly zcela podle jejích představ, protože transport některých jejích výtvorů se příliš protáhl.

Podle Caroline Rushové z Britské módní rady (BFC), která LFW organizuje, bude letos účast v důsledku čínského koronaviru menší. Jednou z příčin je prý přerušení leteckého spojení s Čínou, jakož i pozastavení práce v tamních továrnách.

Lidé, kteří se účastnili programu, se na mimořádné okolnosti připravili. "Milovníci módy čekali ve frontách na přehlídky s obličejovými maskami v různých pastelových odstínech," popisuje Reuters. Rushová dále vysvětlila, že organizátoři LFW rozdávají návštěvníkům antibakteriální mýdlo a v dějišti přehlídek se bude pravidelně provádět hloubkové čištění.

Koronavirus poznamenal i londýnský módní maraton Koronavirus poznamenal i londýnský módní maraton | Reuters

V Británii se zatím výskyt čínského koronaviru potvrdil u devíti lidí. Ve čtvrtek večer místní tisk informoval, že jeden z nich se minulý týden zúčastnil dopravní konference v kongresovém centru Queen Elizabeth II Centre nedaleko areálu britského parlamentu. Příslušné úřady se nyní snaží kontaktovat každého, kdo zde mohl s nákazou přijít do styku.

Zpravodajský web BBC informuje, že na dané konferenci byli i dva zákonodárci z opoziční Labouristické strany. Poslankyně Lilian Greenwoodová na twitteru sdělila, že se cítí "naprosto zdravá", ale preventivně zrušila všechny své akce naplánované do konce příštího týdne.

Její kolega Alex Sobel vyjádřil obavu ohledně informovanosti ostatních zhruba 250 účastníků konference z minulého čtvrtka, protože sám se prý o hrozbě dozvěděl, až když byl kontaktován novinářem. Skupina Transport Times, která akci ve westminsterském kongresovém centru pořádala, nicméně účastníkům rozeslala e-maily s informací o výskytu koronaviru. Všechny vyzvala, aby se až do příštího čtvrtka řídili doporučením vládních expertů, "i kdyby u vás příznaky nebyly výrazné".

Zobrazit celou diskusi