Chovatelka Kateřina Semmanová z pražské zoo, kde se stará o lední medvědy a malé savce, nyní pečuje v nevelké australské zoo a záchranné stanici Healesville Sanctuary ve státě Victoria o divoké popálené koaly. Podle FTV Prima tak doplňuje tým australských veterinářů a ošetřovatelů, kteří si kvůli požárům zažívají hodně těžké období.

„Já vlastně pomáhám s tou následnou péčí o koaly. Kontrolujeme zdravotní stav, jestli dobře žerou, jestli vypadají dobře. Někteří koalové se musí pořád dokrmovat takovou doplňkovou pastou,“ vysvětluje.

„Momentálně je tady asi osm koalů a čtyři až pět z nich už jsou na tom relativně zdravotně dobře,“ dodává. Koaly mají ale stále ohořelé uši a popálené tlapky, podle Kateřiny jsou ale popáleniny už celkem zahojené. „Minimálně dva jsou na tom hůř, jeden samec má docela oteklé tlapky a krvácejí mu drápky. Špatně je na tom i samice, ta ztrácí na váze a musí se dokrmovat,“ popisuje stav koalů chovatelka.

Mládě samečka Micky je v péči ošetřovatelů a veterinářů v záchranné stanici Healesville Sanctuary ve státě Victoria.
Autor: Zoo Praha

Domů se koalové ještě vrátit nemohou

Již uzdravení koalové se zatím nemohou vrátit domů. „Čtyři nebo pět koalů by se měli odvézt do rezervace na Philip Island. Tam je obrovská rezervace s divokými koaly, tam by se měli vypustit, než vlastně ten jejich původní habitat, než to všechno obroste, aby tam měli dostatečnou obživu,“ popisuje Kateřina. V přirozené oblasti totiž momentálně ještě zuří požáry a tak se jim musí najít nový prozatím náhradní domov.

Sbírka pokračuje

I když pražská zoo vyslala do požáry zmítané Austrálie Kateřinu i vybrané peníze, finanční sbírka stále trvá a přispět může každý. „Děkuji všem, kdo přispěli do naší sbírky. Jsem dárcům vděčen, že jsou ochotni financovat pomoc divokým zvířatům a také že projevují takovou důvěru naší zoologické zahradě,“ uvedl Bobek. 

Fotogalerie
9 fotografií