Najatá firma začala vyhazovat nepořádek do přistavěného kontejneru. Potrvá to asi týden. Policie i strážníci budou po čas vyklízení na místo dohlížet, aby se bezdomovci nevrátili. V podnělí ráno v něm bylo zhruba třicet bezdomovců.

Rozlehlý několikaposchoďový objekt někdejších skladů potravin je předmětem rozvodového sporu, který se táhne 20 let. Bývalí manželé se nemohou dohodnout na rozdělení majetku ani na jeho využití.

Škody za stovky tisíc

„Vždycky to nechám zabezpečit, zavařit, jenže oni tam lezou zadem. Nechám vyspravit díry v plotě, stejně to roztrhají, je to nerovný boj. Já s nimi bojuji asi od roku 2013,“ řekl o bezdomovcích spolumajitel areálu Petr Spurný.

Před lety měl prý zájemce, který by na pozemku aspoň provozoval hlídané parkoviště a ohlídal by i objekt, ale s bývalou manželkou se nedohodli. Jeho žena s novináři nechtěla mluvit.

Bezdomovci za poslední roky napáchali v objektu škody za stovky tisíc. „Bylo to tu poměrně v klidu někdy do roku 2013. Pak nějací lovci kovů vyrvali všechno, co bylo z mědi, ale proti bezdomovcům to byla maličkost. Tenkrát to vypadalo hrozně, ale když vidím, co dokázali bezdomovci, tak to byla ještě chirurgická práce,“ konstatoval Spurný.

Nezvaní návštěvníci podle něj ukradli hliníkovou střechu, takže ji musel nahradit velkoplošnými pláty plechu, tato střecha ale později shořela.

Marný boj?

Radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký připustil, že nedohodnou-li se majitelé a objekt po vyklizení pořádně nezajistí, dnešní akce nic nevyřeší. Majitelům řekl, že musí zajistit bezpečnostní agenturu, která bude hlídat celý areál, a firmu, která ho pomůže vyklidit od nepořádku.

Musí také nechat stavebně zabezpečit objekty, aby se bezdomovci nemohli vrátit. Náklady uhradí majitelé, město pouze pomohlo přítomností městské policie.

„V rozlehlém opuštěném objektu nedaleko zimního stadionu často zasahuje policie, několikrát tam hořelo. Při jednom požáru jeden člověk zemřel. Je to jedno z nejproblematičtějších a nejrizikovějších míst v Plzni," řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

S vyklízením objektu byl spokojený jeden z obyvatel nedalekých bytů. „Bydlím tady 15 let. To, co se tady děje posledních šest sedm let - to je nesčetně výjezdů hasičů, byl tu pobodaný, mrtvý. Bojíme se. Je to tady na zbrojní průkaz,“ řekl muž, jemuž prý někdo třikrát vykradl auto.

VIDEO: Policisté vyklidili squat v Jeseniově ulici v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Policisté vyklidili squat v Jeseniově ulici David Malík, Martina Neckářová