Grappa je pálenka, která vznikla v Itálii a její základní ingrediencí jsou hrozny vína. Vyrábí se buď přímo z hroznů vína nebo z matoliny. Matolina jsou zbytky, které zbydou po lisování (například slupky, semínka nebo větvičky). Nápoj obsahuje 37 až 60 % alkoholu. Po lisování následuje destilace ve speciálních měděných nádobách zvané alembiky. Grappu je dobré podávat vychlazenou na 8 až 12°C. Starší ročníky je lepší nechat při pokojové teplotě okolo 18 stupňů. Doporučuje se ji podávat po jídle jako digestiv.

Grappa vznikla ve městě Bassano del Grappa v období středověku. Lidé se tehdy snažili zužitkovat odpad, který vznikl při výrobě vína. Původně se tradovalo, že recepturu vymyslel římský voják ve 2. století našeho letopočtu taktéž ve městě Bassano del Grappa. Destilační zařízení údajně odcizil v Egyptě. V té době ale ještě nikdo metody destilace neznal, takže je tato historka spíše vymyšlená.