Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zatracená mrňavá“ ministryně promluvila: Premiér Johnson je sprosťák a sexista

Autor: Darina Jíchová - 
17. února 2020
19:50

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová (49) v otevřeném rozhovoru pro The Sunday Times Magazine promluvila o svém dlouholetém boji za skotskou nezávislost a vyjádřila se také o sexismu a mizogynii, se kterými se v rámci své politické kariéry setkala. Zmínila se rovněž o britském premiérovi Borisi Johnsonovi, jeho urážkách nebo hnutí MeToo. Dodala, že se během své kariéry setkala s narážkami na svůj vzhled i oblékání, má zkušenost i s chlípnými pohledy do výstřihu.

Sturgeonová patří mezi nejmocnější ženy světa, od roku 2014 je lídryní Skotské národní strany (SNP) a první ministryní Skotska. Je rovněž jednou z nejvýraznějších postav boje za skotskou nezávislost, o kterou se zasazuje od svých 16 let. Za svou politickou kariéru se stejně jako mnoho dalších žen setkala s řadou sexistických narážek a urážek. Tu poslední jí uštědřil britský premiér.

„Zatracená mrňavá“ Sturgeonová

Johnson ji měl podle svědků nazvat „zatracenou mrňavou ženskou à la Jimmy Krankie“. Jeho poznámka byla narážkou na skotské komické duo Krankiových, tedy na manžele Jannette a Iana Toughovy, kteří v 70. a 80. letech vystupovali jako „Mrňavý Jimmy Krankie“ a jeho otec „Ian“. Sturgeonová Jonhsonův domnělý slovní útok označila za „další projev sexismu v politice“.

Skotská politička vyzvedla snahu hnutí MeToo upozorňující na sexuální obtěžování. Nechala se slyšet, že kampaň přiměla ženy přehodnotit chování, které na pracovišti musely snášet. Sturgeonová zároveň podotkla, že muži si „rychle našli nový způsob, jak urážet a ponižovat ženy“.

„Někdy si říkám, jestli protože se teď díky MeToo nemůžou chovat nějakým způsobem, hledají jiný, jak týrat ženy. Jestli si v duchu říkají: teď si to na tobě vyliju jinak,“ uvedla Sturgeonová. „Sexismus a mizogynie, které znám z počátku své kariéry, také nejsou úplně pryč, jen se nyní projevuji jinak než dřív,“ pokračovala Sturgeonová.

Johnsonova kancelář urážku popřela

Otevřený rozhovor se skotskou první ministryní přišel týden poté, co ji měl kvůli klimatické konferenci COP26, která se na podzim uskuteční v Glasgow, urazit premiér Johnson. „Přes mojí zas*ranou mrtvolu. Nenechám se ze Skotska vyhnat tou zatracenou mrňavou ženskou à la Jimmy Krankie,“ reagoval prý Johnson na výzvu, aby zajistil Sturgeonové nějakou formální roli na konferenci a zabránil tak, aby politici SNP narušili chod akce. Kancelář premiéra urážlivou poznámku popřela.

Novinář se jí díval do výstřihu

Sturgeonová jeho útok komentovala tím, že to „není nic, co by už předtím neslyšela“. S obdobnou přezdívkou se setkala na počátku své kariéry, kdy se snažila zapadnout mezi ostatní straníky. Vysvětlila, že její kolegové byli většinou muži středního věku, a pro ni bylo nejsnadnější oblékat se jako oni. „Říkali, že nejsem dostatečně ženská,“ vzpomínala Stuergeonová.

Popsala rovněž jeden incident s politickým editorem jednoho skotského deníku, který s ní dělal interview. Sturgeonová uvedla, že během celého rozhovoru se jí díval jen do výstřihu. Připustila, že z toho byla nesvá, ale že mu tehdy nic neřekla, zvláště pro to, že to tehdy bylo považováno za „normální“ a musely se s tím vyrovnat nejen ženy v politice.

Zobrazit celou diskusi