Budete platit hotově, nebo kartou?

Zaplatím iPhonem! To slyší číšníci v restauracích nebo personál fitness center stále častěji. Důkaz? Za jediný rok si Češi do svých mobilních přístrojů od „jablíčkářské“ firmy nainstalovali na čtyřicet tisíc stravenkových karet Ticket Restaurant Card a benefitních Edenred Benefits Card. A neplatí jenom telefonem. Na čím dál větší oblibě získávají i platby pomocí chytrých hodinek od firmy Apple.

Nástup Apple Pay v platbách za obědy ale i za další benefity je důkazem, jak Češi milují využívání mobilních technologií v běžném životě.

Největší světový poskytovatel benefitů Edenred, který jako jediný v Česku nabízí platby pomocí telefonu s oběma operačními systémy, jimiž jsou „jablíčkářský“ iOS a Android, hlásí k dnešnímu dni 70 tisíc uživatelů mobilních plateb Google Pay a Apple Pay.

Která skupina je početnější?

O tom, že „jablíčkáři“ jedou a jsou tahounem mobilních plateb, jasně vypovídají čísla. Největší dynamiku získaly totiž mobilní platby od loňského února – poté, co Edenred začal jako jediná firma mimo banky na trhu nabízet platby prostřednictvím mobilních zařízení Apple. „Těch 40 tisíc zákazníků, kteří platí prostřednictvím služby Apple Pay, jsme získali během necelého roku,“ potvrzuje situaci šéf inovací a marketingu společnosti Edenred Jakub Ryba. Pomocí Google Pay pak platí 30 tisíc lidí.

Platby mobilními zařízeními jsou oblíbené zejména díky své rychlosti. „Lidé, kteří začali platit mobilem, se již k placení kartou většinou nevrátí. Navíc, platba telefonem je výrazně bezpečnější než platba plastovou kartou – možnost jejího zneužití v telefonu je velmi nízká,“ říká Jakub Ryba.

Možnost platit obědy nebo benefity pohodlně a rychle mobilním zařízením podle Jakuba Ryby motivuje mnoho zaměstnanců k tomu, aby si na svých zaměstnavatelích žádali zavedení karet namísto klasických papírových stravenek a poukázek. „Personalisté ve firmách mají nyní mnohem snazší pozici, když chtějí přecházet z papírových poukazů na karty. Možnost dát si kartu do telefonu je velkým lákadlem zejména pro mladší a střední věkovou skupinu zaměstnanců,“ doplňuje Ryba.