Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo pomoci přišla smrt. Dav chudých ušlapal v Nigeru dvě desítky žen a dětí

17. února 2020
18:59

Nejméně 20 lidí dnes ušlapal dav při rozdělování humanitární pomoci ve městě Diffa na jihovýchodě Nigeru. Tamní správa tisícům lidí, kteří uprchli před ozbrojenci z teroristické organizace Boko Haram, rozdávala potraviny a peníze, v davu se však strhla strkanice. Mezi oběťmi byly hlavně ženy a děti, informovala s odvoláním na tamní zdroje agentura AFP.

Pomoc uprchlíkům poskytl guvernér státu Borno ze sousední Nigérie. V oblasti města Diffa žije už od roku 2015 přes 300 tisíc nigerských i nigerijských uprchlíků.

„Rozdávali jsme jídlo a peníze, po 5000 nairách (316 Kč) na osobu. Byly tam tisíce lidí, většinou uprchlíků, kteří se o rozdávání pomoci doslechli a vyrazili ze svých táborů, z nichž některé jsou vzdálené až 100 kilometrů od Diffy,“ popsal neštěstí jeden z místních. Podle jiného svědka se do strkanice o pomoc zapojili i někteří chudší obyvatelé města.

Ozbrojenci z Boko Haram kontrolují území o rozloze několika stovek čtverečních kilometrů v okolí Čadského jezera, které leží na hranici Kamerunu, Čadu, Nigérie a Nigeru. Do přilehlých oblastí okolních států, včetně Diffy, podnikají útoky. Kvůli islamistům, kteří zde chtějí vytvořit muslimský stát založený na striktním výkladu islámského práva šaría, území opustilo přes milion lidí.