Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přítelkyně střelce Vitáska (†42) promluvila: Měsíce před vražděním se náhle změnil

Autor: chal, ČTK - 
20. února 2020
11:04

Ctirad Vitásek (†42) loni 10. prosince s pistolí vešel do zaplněné čekárny traumatologické ambulance ostravské fakultní nemocnice a zastřelil sedm lidí. Jeho motiv policisté stále zjišťují. Podle jedné z vyšetřovacích verzí byl Vitásek psychicky nemocný. Tuto variantu nyní podpořila vrahova přítelkyně, která se mu podle svých slov před tragédií pokoušela sehnat psychiatrickou pomoc.

Brzy po tragédii ve FN Ostrava se objevily informace, že Vitásek byl hypochondr. Podle babičky dívenky, kterou Vitásek s přítelkyní vychovával, se jeho chování začalo loni v září měnit. „Začal se chovat divně. Vzal si do hlavy, že má rakovinu. Výsledky měl ale v pořádku,“ vylíčila Marie D. loni v prosinci serveru iRozhlas.cz.

Její slova nyní Hospodářským novinám potvrdila i Vitáskova přítelkyně. Podle ní Ctirad několik měsíců před incidentem absolvoval řadu lékařských vyšetření, která ale rakovinu nepotvrdila.

„Skutečně se zdálo, že trpěl bolestmi. I přesto ale vyšetření, která absolvoval, nádorová onemocnění vyloučila. Byl přesvědčený, že mu lékaři odmítají pomoci,“ popsala střelcova přítelkyně Hospodářským novinám.

Žena se podle svých slov pokoušela Vitáskovi domluvit psychiatrickou pomoc, on to ale odmítal. Když proto požádala lékaře, aby Vitáska k návštěvě psychiatra „donutili“, nepochodila.

O tom ostatně Marie D. mluvila už v prosinci. Jelikož si ona sama rakovinou prošla, snažila se být Vitáskovi oporou a pomoci mu. „Řekla jsem mu, aby se obrátil na svoji doktorku, aby ho poslala k psychiatrovi s tím, že má problémy a že nespí. Doktorka ho ale odbyla neurolem. Měla ho spíš poslat na pořádné vyšetření,“ řekla Marie webu iRozhlas.cz. „Myslím si, že se u něho rozjela schizofrenie nebo jiná nemoc,“ uzavřela tehdy.

Dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý 10. prosince po 07:00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. Z nemocnice se mu podařilo utéci před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

Video  Útoku osamělého střelce nelze zabránit, shodli se psycholog i policejní náměstek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání