Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Národního ptáka ohrožuje výstavba nového letiště, Nizozemci rozjeli boj

Autor: ČTK, tsv - 
19. února 2020
08:50

V Nizozemsku se tisíce lidí podepsaly pod petici proti záměru výstavby letiště u portugalského Lisabonu. Podle signatářů to ohrozí břehouše černoocasé, tedy nizozemské národní ptáky. Letiště má být v blízkosti přírodní rezervace, v níž se tento ohrožený druh bahňáků zastavuje na svém tahu z Afriky do Nizozemska.

„Jaký smysl bude mít chránit břehouše v Nizozemsku, když budou ohrožovaní v Portugalsku a budou tam možná i umírat?“ stojí v petici, pod niž se podepsalo zatím 26 000 lidí.

Letiště bude poblíž ústí řeky Tejo, která protéká Pyrenejským poloostrovem a jejíž ústí v Portugalsku je dlouhé přes 40 kilometrů. Portugalská agentura životního prostředí dala ke stavbě souhlas v lednu s tím, že musí být ochráněna divoká příroda. Projekt má ale mnoho kritiků mezi ochranáři v Portugalsku i za jeho hranicemi.

Petici sepsala nizozemská organizace ochránců přírody Vogelbescherming Nederland. Upozornila, že ústí řeky Tejo je zásadní zastávkou v tahu břehoušů, kteří tam mají možnost se nakrmit. „Než odletí k nám k hnízdění, nakrmí se na tamních rýžových polích zbytky úrody. Jestli si portugalská vláda prosadí svou, tohle skončí,“ píší autoři petice.

Portugalci mírní vášně: Ptáci nejsou hloupí

Zástupce portugalského státního tajemníka pro komunikaci Alberto Souto de Miranda napsal v článku otištěném v listu Publico, že se lidé nemají strachovat, protože „ptáci nejsou hloupí a je pravděpodobné, že se přizpůsobí“.

Mluvčí nizozemských ochránců Thijs van der Otter k tomu podotkl, že je to totéž, jako „pokácet les a říci, že si najde místo, kde vyroste znovu“. „Tak jednoduchý život není,“ dodal.

Břehouši, vyznačující se dlouhým tenkým zobákem, zimují v Africe i v jižní a západní Evropě a jejich počet se snižuje. Odvodňováním mokřadů a zemědělskou činností přicházejí o hnízdiště. Ohrožuje je také lov, i když kromě Francie je lov břehoušů v Evropské unii zakázán.

Zobrazit celou diskusi