Zástupci města a tržnice ve středu odpoledne prozradili, co vše chystají v Pražské tržnici. Nejprve chtějí vyřešit nejasné smlouvy: „Někteří prodejci v zeleninové hale pořád nemají uzavřenu smlouvu s městem, ale platí do soudních úschov. Smlouvy nemají uzavřeny především proto, že si nebyli jisti tím, jak dopadne soudní spor s Delta Center,“ řekl kurátor tržnice Michal Tošovský.

Magistrát před nedávnem se společností Delta Center, která měla tržnici v nájmu, vyhrál soudní spor. Nyní firma musí tržnici vyklidit a uhradit magistrátu dlužné nájemné s příslušenstvím 246 milionů korun.

Smlouvy s trhovci v zeleninové hale uzavře město podle Tošovského ještě letos. Vyhnánek řekl, že uzavření smluv bude pro trhovce pouze formalita. „Pro ně se nic měnit nebude. Vyhazovat nebo zvyšovat jim nájem nebudeme,“ prozradil.

Spor o Showpark

Obvodní soud pro Prahu 7 nyní řeší ještě spor s firmou Eroc provozující Showpark, kterým napadla výpověď. Vyhnánek očekává, že město vyhraje i tento spor, neboť Eroc s městem nikdy neměl nájemní smlouvu. Tu měl pouze s Delta Center. „Městský soud jasně řekl, že výpověď Delta Center je platná, tudíž všichni podnájemci, kteří si neuzavřeli smlouvu s městem, musí tržnici rovněž vyklidit,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Město odtajnilo své plány s Pražskou tržnicí v Holešovicích. Uzavře staronové smlouvy, zrekonstruuje jednu halu a vytvoří nové koncepce.
Autor: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Rekonstrukce tržnice

Město čeká také na stavební povolení pro rekonstrukci haly číslo 4, bývalé burzy. Budova je v havarijním stavu. „Ideálně bychom chtěli mít stavební firmu vybránu v letošním roce. To si myslím, že je reálné, a věřím, že ještě letos tam mohou práce začít,“ řekl Vyhnánek. Areál čeká také rekonstrukce inženýrských sítí. Kdy začnou, zatím nebylo rozhodnuto.

V následujících týdnech bude dokončena takzvaná ověřovací studie, která určí mimo jiné, co a kde v areálu bude a jak má fungovat ekonomicky. Souběžně s touto studií je připravována územní studie, která určí vzhled tržnice.

125 let od otevření

Na letošní rok se chystají oslavy 125 let otevření areálu, které připadá na 1. července. Konat se tu budou na jaře také festival Open House Praha, koncem března sochařská výstava, budou tu velikonoční trhy a vznikne zóna s takzvanými foodtrucky, tedy dodávkami s jídlem. Zakotví zde také divadlo bratří Formanů.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Fotogalerie
12 fotografií