Investice na burzách v USA, Evropě i Asii podle Ibeheje nabízela pražská společnost J.O. Investment. Proklamované výnosy byly podle mluvčího nereálné, pohybovaly se zhruba od 30 do 100 procent z investice. Pokud byly výnosy investorům skutečně uhrazeny, tak jen za použití finančních prostředků dalších klientů. „Snahou obviněných mělo být udržení celého systému v provozu co nejdéle,“ uvedl Ibehej.

„Tato společnost podle našich závěrů měla široké veřejnosti neoprávněně a soustavně nabízet investice na světových burzách v USA, Evropě a Asii se zaměřením na akciové indexy, měnové páry - futures a komodity,“ uvedl Ibehej. V řízení kriminalisté zajistili movitý i nemovitý majetek v hodnotě přesahující miliardu korun.

Společnost podle mluvčího fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu, na kterém jsou založeny i pyramidové hry. Investoři v těchto systémech svěřují fondu peníze pod příslibem vysokého zhodnocení prostředků, provozovatel fondu ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později. „Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“ uvedl Ibehej.

Další poškození?

Policie předpokládá, že během trestního řízení přibudou poškození a výše škody, kterou obvinění způsobili, ještě vzroste. „Případní další poškození mohou kontaktovat NCOZ prostřednictvím adresy: PO BOX 41/NCOZ, 156 80 Praha 5 - Zbraslav, či datové schránky: eesyd9x,“ doplnil mluvčí.

Na případu se podle Ibeheje podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu. V rámci prováděných úkonů s NCOZ spolupracovalo také Centrum zajištěných aktiv ministerstva vnitra (CENZA).

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přes miliardu korun. Policie České republiky

Neměli licenci

„Pokud se J.O. Investment zabývala investiční činností v takovém rozsahu, šlo o poskytování investiční služby na základě zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Pro tuto činnost je třeba licence obchodníka s cennými papíry, kterou vydává Česká národní banka. Nahlédnutím do obchodního rejstříku lze jednoduše zjistit, že firma takovou licenci neobdržela,“ řekl advokát Miroslav Hájek z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Pokud by byla licencovaným obchodníkem s cennými papíry, podléhala by dozoru ČNB, a je podle něj pravděpodobné, že by se tento případ vůbec nestal. „Bylo dosti neopatrné svěřovat peníze osobě, která vedle toho, že neměla zákonem vyžadovanou licenci, mohla jen stěží poskytnout investorům adekvátní záruky návratnosti vložených peněz,“ dodal.

Fotogalerie
21 fotografií