Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Handicapovaný chlapeček každý den snáší šikanu: Mami, chci umřít!

Autor: chal - 
21. února 2020
06:15

Snad jen ty nejotrlejší jedince nerozpláče srdcervoucí video, které natočila máma devítiletého Quadena z Austrálie. Chlapec trpící dwarfismem na něm hystericky pláče a působí, jako kdyby snad už ani nechtěl žít. Důvod Quadenova špatného psychického stavu je opravdu smutný – děti ve škole ho kvůli jeho genetické vadě šikanují. Maminka malého školáka proto apeluje na všechny rodiče a učitele, aby proti šikaně aktivně bojovali.

Pohled na tu uslzenou dětskou tvářičku rve srdce. Quaden se narodil v australském Brisbane s genetickou vadou známou jako dwarfismus nebo nanismus. Jde o poruchu, která u lidí způsobuje neobvykle malý vzrůst. Devítiletý Australan je ve škole bohužel často cílem šikany.

Děti na spolužáka podle mámy Yarraky ošklivě pokřikují, nadávají mu a zesměšňují ho. Quaden proto do školy nerad chodí a po návratu domů často pláče.

Když Yarraka v úterý 18. února pro syna přijela ke škole, zaslechla, jak se spolužáci Quadenovi posmívají. V autě se pak chlapec psychicky sesypal. V tu chvíli Yarrace došla trpělivost.

Australanka se rozhodla syna natočit na telefon a záznam živě přenášet na facebooku, aby všichni viděli, čím si oběti šikany procházejí. „Chci, aby to lidé věděli – rodiče, učitelé, vychovatelé –, toto jsou důsledky šikany,“ řekla Yarraka ve videu. „Tohle způsobuje šikana, prosím vzdělejte své děti, své rodiny, své přátele,“ doplnila.

 

„Tohle se děje každý zatracený den, už toho máme dost! Zrovna vaše dítě může někoho šikanovat a dohnat ho, nedej bože, k sebevraždě,“ vyjádřila máma obavy o život svého chlapečka. A taky má proč. Quaden na videu říká věci, které žádný rodič od svého dítěte nechce slyšet. „Chci prostě hned umřít," šokuje devítiletý klučina.

Problém je podle ní dlouhodobý a k jeho vyřešení nepomohlo, ani když si stěžovala u ředitele školy. „Dřív jsem synovi říkala, aby to ignoroval. Ne, ignorováním se ten problém nevyřeší. Musí se to okamžitě řešit,“ dodala odhodlaně.

Yarraka doufá, že zveřejnění videa pomůže na problém upozornit a šířit osvětu ohledně dwarfismu. Jelikož video během tří dnů vidělo přes osm milionů lidí, možná se jí to povedlo.

mazd ( 21. února 2020 14:02 )

Ano, za šikanu tvrdé tresty.Kdo zažil, pochopí.

bledulka ( 21. února 2020 12:22 )

Strašné, co píšete! Vy byste měl dostat od života pořádnou lekci!

hedvika111 ( 21. února 2020 10:29 )

a tak to se neděje jen v dnešní době... já to zažívala již před 50 lety... chodila jsem v tom co mi máma ušila a už to byl důvod k tomu abych musela snášet tvrdou šikanu, kdo to nezažil, si to neumí představit... neustále ve střehu, neustále vymýšlet jak se dostanu domů aby si na mě po cestě domů někdo nepočkal, napadání i ve škole před učiteli a nikdo nic neudělal, neustálé posměšky, nadávky, nelichotivé přezdívky a hlavně neustálé napadání (kopání, tahání za vlasy, různé píchání ostrými předměty atd...) byla jsem úplně na dně, odstřižená, sebevědomí na nule... od té doby se bohužel nic nezměnilo ...

hedvika111 ( 21. února 2020 10:22 )

Já osobně bych postižené dítě do běžné školy nedala, společnost na to není připravená - bohužel! Mě bohatě stačila šikana dítěte s ADHD, světe div se, ne ze strany dětí, ale ze strany pedagogů!! Jak chceme aby "jiné dítě" přijali jeho vrstevníci, když toho nejsou schopní ani dospělí!!! Děti pak už jen opakují co vidí kolem sebe a je to hodně kruté, jen si neuvědomuje, že jsou naším zrcadlem!

Monikay ( 21. února 2020 09:50 )

z toho opravdu bolí srdce

Zobrazit celou diskusi