Kromě Dagmar Havlové za ztvárnění paní Horvátové ve filmu Vlastníci byli za klíčové úlohy nominováni ještě Tereza Ramba a Jiří Lábus. Z dalších želízek v ohni jmenujme např. nejlepší film nebo režii a scénář pro Jiřího Havelku. Šanci dostat Českého lva měli též herci ve vedlejších rolích, a to Klára Melíšková, Pavla Tomicová, Vojtěch Kotek a David Novotný. Sošku si nakonec odnesla Ramba, Melíšková a Havelka za scénář.

Pro Havlovou šlo o druhý marný pokus získat křišťálové zvíře. Prvním byla hlavní role v tragikomedii Odcházení, kterou podle vlastní divadelní hry roku 2011 natočil její manžel, bývalý český prezident Václav Havel. Ani tehdy hereččin výkon Českou filmovou a televizní akademii nepřesvědčil.

Holka z porcelánu a na zabití

Herečku Dagmar Havlovou, ještě pod jejím rodným jménem Dagmar Veškrnová, proslavily komedie režiséra Juraje Herze Holky z porcelánu a Holka na zabití. V kultovním Děditství aneb Kurvahošigutntág zazářila po boku valašského krále Bolka Polívky.

Na filmovém plátně i na televizní obrazovce Havlová ztvárnila desítky postav. Na svém kontě má také řadu seriálových rolí, a to mj. v Návštěvnících, v Chobotnicích z II. Patra, v Životu na zámku nebo v Sanitce 2.

Na prknech Divadla na Vinohradech, kam ji doporučila Iva Janžurová, ztělesnila snad všechny klíčové ženské postavy, které repertoár nabízí. Začátkem září 2019 Havlová po čtyřech dekádách oznámila ukončení kariéry, a to rolí ve hře Návštěva staré dámy, kterou si sama vybrala. Převzala tak žezlo po Jiřině Jiráskové (†81), jež miliardářku Friedricha Dürrenmatta léta hrála.

Nominace na České lvy 2020

Fotogalerie
20 fotografií