Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Je mrazivý, zavání vyhrožováním.“ Čínský dopis o cestě na Tchaj-wan bude mít českou dohru

Autor: ČTK - 
20. února 2020
17:30

Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan bude jedním z bodů schůzky nejvyšších ústavních činitelů na začátku března. Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) to uvedl po čtvrtečním setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Vystrčil také na úterý kvůli cestě svolá setkání místopředsedů Senátu a předsedů senátorských klubů. Dopis čínského velvyslanectví určený Pražskému hradu, který varoval před možnými následky cesty bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan, je podle Vystrčila mrazivý a zavání vyhrožováním.

„My jsme se o tom zmínili v tom smyslu, že to bude jeden z bodů schůzky, která bude plánovaná v březnu, je to schůzka nejvyšších ústavních činitelů. Upozornil jsem pana prezidenta, že bych velmi rád tam Tchaj-wan, včetně třeba toho dopisu, který se objevil i na jednom serveru, rozebral, a domluvil se na tom, jakým způsobem budeme na ten dopis a věci s tím spojené reagovat,“ řekl Vystrčil a později upřesnil, že setkání by se mělo uskutečnit na začátku měsíce.

O cestě se chce radit s dalšími představiteli Senátu. „Samozřejmě budu získávat další informace a názory, například od předsedy výboru pro zahraniční věci Pavla Fischera (nezávislý), případně od dalších lidí, kteří zahraniční politice rozumí, mají s tím určité zkušenosti,“ dodal Vystrčil. Předpokládá, že na základě těchto jednání si vypracuje koncept pro setkání nejvyšších ústavních činitelů.

Čína za cestu hrozila trestem

Čínská ambasáda v lednu před cestou varovala. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly.

„Ten dopis je dle mého názoru mrazivý, zavání vyhrožováním. A není to o předsedovi Senátu jako člověku, ale o Senátu jako instituci. Myslím, že není možné, aby tímhle způsobem byla narušována suverenita kterékoli země, tím méně České republiky,“ poznamenal Vystrčil.

Kubera oznámil úmysl navštívit Tchaj-wan loni. Sklidil za to kritiku od čínské diplomacie i prezidenta Zemana, podle něhož cesta není v ekonomickém zájmu ČR. Kubera 14. ledna, týden před svou smrtí, uvedl, že mise nemá protičínský charakter a nebude mít dramatické důsledky pro vztahy ČR s Čínou, která Tchaj-wan pokládá za svou součást.

Nejvyšší ústavní činitelé na svém dosud posledním setkání v říjnu Kuberovi cestu nedoporučili. Vyplývá to z oficiálního zápisu ze schůzky, jehož část na svém twitteru ve čtvrtek zveřejnil Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu.

panda82 ( 25. února 2020 06:46 )

Hyn sa ukáže , do roka a do dne, až naše podniky budou krachovat, pro nedostatek "materiálu" , nebo myslíte, že nám to němci pustí, zásobí sebe, až se to "rozjede" a prodá nám to za drahou cenu jestli něco jim odpadne, jo obchod je obchod, Merkelová ví , naši politici to mají na háku, jen kecají o ničem, já bych jim ten Tchaj-wan schválil bez zpáteční letenky

Kazin ( 21. února 2020 07:09 )

OOOO Ty jsi kecal a rád se posloucháš co? 😂. Ano jeden z kecalků co se potřebuje vyjádřit a kdyby se objevilo u Tebe doma pět Číňanů z ostrýma. Chtěl bych vydet tvou tvrdou ruku. 😝. Nekoukej moc na Americké filmy ničí mozek.

Kazin ( 21. února 2020 07:04 )

DĚKUJI TI DOPŘEDU DRÁHA ČINO POKUD SE O NAŠE POLITIKY POSTARÁŠ. RÁD ZAHAJIM VEŘEJNOU ZBÝRKU NA JEJICH CESTU TAM.

ZPÁTKY NÁM JE NEVRACET 😝

mamart ( 20. února 2020 23:41 )

wp2t: NESOUHLASÍM !!! Zde se neustále vznáší otazník !!!

Charon666 ( 20. února 2020 18:28 )

Wp2t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa