Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká armáda obsadila osadu v Boleticích: Natáčeli tam Nabarvené ptáče

Autor: DH - 
22. února 2020
15:28

To, že armáda cvičí ve vojenských újezdech po celé České republice, není nic překvapivého. Obrázky z těchto manévrů jsou ale zajímavé z jednoho neobvyklého hlediska. Domky, které vojáci využili, znají diváci po celém světě.

Kdo viděl film Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula, bude hned doma. Ano, tyto chalupy si zahrály v oceňované adaptaci románu o utrpení malého chlapce během druhé světové války. Teď ale tyto kulisy slouží zcela jinému účelu.

Chalupy se totiž nachází ve vojenském újezdu Boletice, který využívají i vojáci ze 44. lehkého motorizovaného praporu Armády ČR. Konkrétněji, v osadě nacvičují boj o budovu. V současné době tam jsou na dvoutýdenním soustředění.

V okolí Boletic, které se ve filmu Nabarvené ptáče také objevilo, se nyní prohánějí i příslušníci aktivních záloh armády, absolvují řidičskou přípravu, střelbu z minometů a cvičí střelbu z vojenských vozidel IVECO. To, jak to ve vesničce vypadalo po příjezdu Armády ČR, zdokumentovali vojáci na desítkách fotografií! O něčem podobném se nejspíš filmařům ani nesnilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání