Mnohým je trnem v oku, ale u veřejnosti je čím dál oblíbenější. Za rok fungování přivítala vyhlídková konstrukce už 280 tisíc návštěvníků a vyhlíží jubilejního, který číslo zaokrouhlí na 300 tisíc.

Stezka Valaška je tak nejnavštěvovanější atrakcí v kraji, postavenou z ryze soukromých peněz bez dotací.

Na laně skoro sedmdesátkou

Spokojení provozovatelé mají velké plány. Každý rok totiž chtějí otevřít jednu novou atrakci. Letos však plánují rovnou tři. První je třípatrové hřiště pro děti s obří trampolínou 12 metrů nad zemí.

Pro odvážné se pak chystá sjezd na laně, tzv. zipline. „Jde o sjezd po kladce 150 metrů dlouhý, kde ti nejtěžší z nás dosáhnou rychlosti 65 km/h. Jedná se o atrakci, která v této výšce a tomto provedení nemá v České republice obdoby,“ říká jeden ze spolumajitelů Petr Káňa.

Hollywood nad Beskydami

Další novinkou je chodník slávy. První otisky párů nohou a nohou, respektive spíše bot, známých osobností zdejšího kraje už přibyly i na beskydské obdobě hollywoodského chodníku slávy.

Video
Video se připravuje ...

Jednatelé společnosti Beskydská panoramata Zdeněk Kořistka (vlevo) a Petr Káňa o novinkách na Stezce Valaška. Michal Charbulák

„Do prvních dvou betonových desek se zvěčnil automobilový závodník Karel Loprais a legendární mořeplavec Richard Konkolski,“ upřesnil Káňa.

Mezi dalšími mají být například fotbalista Milan Baroš, písničkář Jaromír Nohavica či miss ČR z roku 1995 Monika Žídková.

Líbání kilometr nad mořem

Majitelé však hodlají přijít s dalšími bláznivými projekty. „Na prvního máje letos chceme trhnout rekord v počtu líbajících se párů ve výšce 1099 metrů nad mořem,“ usmál se spolumajitel Zdeněk Kořistka. „Podobné rekordy tu už sice jsou, ale rozhodně ne v takové výšce,“ dodal.

Že by se kontrukce vyhlídky kvůli tomu přetížila a zřítila, toho se lidé prý rozhodně bát nemusí. Projektována je na zátěž 500 kilogramů na metr čtvereční.