Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kamarádka promluvila o útěku krásné princezny: Latifa snila o studiu a cestování

Autor: Darina Jíchová - 
24. února 2020
18:55

Letos uplynuly dva roky od chvíle, kdy se dubajská princezna Latifa (34) rozhodla zariskovat a za pomoci své kamarádky Tiiny Jauhiainenové (43) z Finska utéct před krutostí svého otce. Latifa je dcerou dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE), a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (70). Princezně se útěk nezdařil, pár kilometrů ji dělilo od svobody, když ji dostihli otcovi muži a odvlekli ji zpátky do Dubaje. Latifa byla umístěna do domácího vězení, její pokus o útěk odhalil šejchovu tyranii, před kterou následně uprchla i jeho nejmladší manželka, jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn. Zprávu přinesl list The Daily Telegraph.

„Pamatuju si, jak jsme v den našeho útěku nasedli do auta. Otočila jsem se na Latifu a řekla jí: Jsme jako Thelma a Louise z toho slavného filmu,“ vypověděla Jauhiainenová, která se s dubajskou princeznou seznámila skrz brazilské bojové umění capoeira. V Dubaji působila jako Latifina lektorka. „Latifa vykřikla: Ne, to neříkej, jejich příběh nemá šťastný konec,“ doplnila Finka.

„Bylo to přesně před dvěma lety, 24. února 2018, když jsme odjely z paláce,“ upřesnila. „Pro Latifu to v jejích 32 letech bylo poprvé, kdy seděla na přední sedačce, jinak sedávala vzadu. Všude ji vozil řidič. Náš plán byl výsledkem sedmileté přípravy. V první řadě jsme musely autem dojet do Ománu, odtud jsme se v nafukovacích člunech dostaly do mezinárodních vod, kde na nás čekala jachta. Ta měla vzít Latifu na Srí Lanku, pak plánovala letět do Spojených států a zažádat o azyl,“ zrekapitulovala Jauhiainenová.

Luxus na jachtě? Horko a švábi

„Latifě se ulevilo, když jsme se konečně dostaly na loď. Každý den se ale víc a víc obávala, že je jí otec na stopě. Každý den se zdál být delší a delší. S tím, jak se blížila Indie, stoupala teplota a jachta byla plná švábů. Útěk na jachtě může znít jako luxus, opak je ale pravdou. Většinu dne jsme s Latifou trávily v podpalubí, zkoušely jsme se spojit s novináři. Latifa myslela, že ji to ochrání,“ popsala Finka.

Po osmi dnech plavby, kterou vedl někdejší agent Hervé Jaubert, jemuž se kdysi podařilo z Dubaje utéct, princeznina dočasná svoboda skončila. U břehů indického státu Goa je dohonili šejchovi vojáci. „Slyšely jsme výstřely, Latifa okamžitě věděla, že jdou po nás. Schovaly jsme se v koupelně, byly jsme vyděšené, objímaly jsme se a věděly jsme, že nemáme kam utéct,“ vzpomínala Jauhiainenová.

Finka: Hrozili, že mě zastřelí

„Kajuta se začala plnit kouřem, uvědomily jsme si, že jde o dýmovnice. Nedýchatelný kouř nás vyhnal na palubu, kde na nás čekalo komando se samopaly. Byla úplná tma, viděla jsem jen červená světla laserového zaměřovače, která mířila na různé části našeho těla. Srazili mě na zem, ležela jsem v kaluži krve – někteří členové posádky byli zraněni. Svázali mi ruce a křičeli: Zavři oči! Nehýbej se, nebo tě zastřelíme!“ svěřila se tisku.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka jí pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka jí pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

„Vzali nás zpátky do Dubaje. Tehdy jsem viděla Latifu naposledy, odvlekli ji z lodi. Bránila se, křičela a kopala. Dožadovala se politického azylu, ale všichni ji ignorovali. Zdálo se to celé neskutečné, přála bych si, abych tenkrát něco řekla, něco udělala, ale byla jsem úplně paralyzovaná. Vyhrožovali, že mi vystřelí mozek. Bylo to šokující a nepochopitelné,“ pokračovala Jauhiainenová.

Týdny na samotce

Finku a Jauberta převezli do státní věznice s nejvyšší ostrahou a Jauhiainenovou na několik týdnů zavřeli na samotku. „Byla jsem v cele se studeným světlem, které nikdy nezhasínalo. Ve dveřích byla malá dvířka, kterými mi dávali jídlo. Bylo to psychické mučení. Odpírali mi spánek, stráže mi opakovali, že jsem dubajského vládce bodla do zad. Říkali mi, že budu odsouzená k smrti nebo na doživotí. Nutili mě, abych podepsala falešné doznání, které tvrdilo, že jsem Latifu podvodem přinutila k útěku. Někdy byli tak rozčílení, že jsem myslela, že mě uhodí,“ řekla o svém pobytu v dubajském vězení.

Jauhiainenová byla propuštěna krátce poté, co se na kanálu YouTube objevilo video, které princezna natočila před svým útěkem. Latifa během zhruba 40 minut vysvětlila, co a proč se chystá udělat. „Pokud se díváte na toto video, jsem buďto mrtvá, nebo v opravdu velmi špatné situaci,“ uvádí Latifa na svých záběrech. „Můj otec je ten nejhorší člověk, jakého jsem kdy potkala,“ prohlásila Latifa a popsala, čím si prošla po svém prvním útěku z Dubaje, jak ji otec nechal mučit a věznit.

Zmínila se i o osudu své starší sestry Šamzy, která se rovněž pokusila otci uprchnout. Měsíc v roce 2000 strávila na svobodě, pak ji šejch dopadl a nechal z Velké Británie odvézt do SAE. Finka dosvědčila, že je od té doby držená pod vlivem drog v domácím vězení. Stejný osud zřejmě potkal i princeznu Latifu.

Mrazivé svědectví princezny Latify:

Šejch Muhammad patří k nejmocnějším mužům na světě, jeho majetek se odhaduje na 92,8 miliard korun, má blízko k britské královně Alžbětě II. a vlastní sídla po celém světě. Na instagramu, kde pravidelně sdílí svou vlastní básnickou tvorbu, má skoro 5 milionů followerů. To ale je jen jedna z jeho tváří. Na veřejnosti rád vystupuje jako progresivní vládce, ale lidsko-právní organizace Human Rights Watch (HRW) ho označila za pokrytce a poukázala na porušování lidských práv, ke kterému za jeho vlády dochází.

Ženy spoléhají na svolení opatrovníka

V SAE mají nejstriktnější zákony na světě, lidé jsou často zadržováni i za uplatňování svobody slova. Asi nejhůře jsou na tom ženy, pro které platí systém mužského opatrovnictví. Arabky bez svolení svého opatrovníka nemůžou pracovat, studovat nebo cestovat. Utlačování žen se uplatňuje v královské rodině. „Lidé slyší, že se princezna pokusila utéct od otce, a myslí si: Je to jen rozmazlená princezna. Tak to není, pro členky královské rodiny platí ještě přísnější pravidla než pro ostatní ženy,“ vysvětlila Jauhiainenová.

„Latifa, stejně jako kdokoliv jiný, si zaslouží být svobodná. Někteří lidé tvrdí, že měla přístup k rodinnému jmění, dokládají to tím, že se mohla věnovat svým nákladným koníčkům jako skydiving. Skydiving milovala, ale bylo to pro ni jen chvilkové rozptýlení od reality. Nechtěla zůstávat doma, necítila se tam jako doma. Její matka byla extrémně zbožná a všechno jí zakazovala, i třeba tanec nebo hudbu,“ sdělila Finka tisku.

Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. | reprofoto/instagram

Jauhiainenová podotkla, že si nikdy ani ve snu nepředstavovala, že se někdy spřátelí s arabskou princeznou. Narodila se ve Finsku, studovala v Londýně a v roce 2001 se odstěhovala do Dubaje. Později se poprvé setkala s Latifou, kterou si najala jako lektorku capoeiry. Rychle se z nich staly blízké přítelkyně a důvěrnice, sdílely spolu i vášeň pro skydiving.

Princezna toužila po cestě na Havaj

„Připravovala se na lektorské zkoušky, měla za sebou 2500 seskoků. Skydiving jí dával pocit volnosti, býval to její důvod, proč ráno vstát. Jediné, co vždy chtěla, byl normální život, chtěla studovat, pracovat, procestovat celý svět. Chtěla jsem ji vzít do mého milovaného Nepálu a Latifa toužila navštívit Havaj. Často jsme mluvily o tom, co budeme dělat po našem útěku,“ vypověděla Finka.

„Trvalo roky, než mi začala plně důvěřovat a otevřela se mi. Prožila si těžký život ve zlaté kleci bez svobody. Nikdo si nepředstavuje, že arabská princezna, která žije v paláci s 100členným služebnictvem a soukromou tělocvičnou, je v podstatě vězněná ve vlastním domě. Neměla povoleny ani návštěvy u přátel, natož pak třeba opustit zemi. Nemohla studovat a celý život snila o tom, že bude lékařka,“ doplnila Jauhiainenová.

Jauhiainenová: Ve vězení ji bili přes chodidla

Popsala také Latifin předchozí pokus o útěk, kdy ještě jako teenagerka odjela z Dubaje na koni. Chytili ji u ománských hranic a na 3,5 roku uvěznili. „Vyprávěla mi, co jí dělali. Jeden člověk ji držel a druhý bil holí přes chodidla. Nedávali jí náhradní oblečení, nebo aspoň kartáček na zuby či mýdlo,“ prohlásila Finka.

Příběh princezny Latify se znovu dostal do zájmu médií, když loni v červnu z Dubaje i s dětmi uprchla její macecha, šestá a nejprominentnější manželka jejího otce, jordánská princezna Hajá. Byl to právě Latifin osud, který ji dohnal k útěku. Hajá měla před Nejvyšší soudem v Londýně, který projednává její rozvod se šejchem, vypovědět, že prchala ve strachu o svůj život i život svých dětí. Bála se, že se k nim manžel zachová stejně krutě jako k Latifě a Šamze.

Latifin osud otevřel Haje oči

Princezna Hajá si jako jordánská šlechtična a nevlastní sestra jordánského krále Abdalláha II. mohla užívat řady svobod, které ostatní Arabky v SAE neznají. Když ale zjistila pravdu o svých nevlastních dcerách, rozhodla se od manžela utéct, požádat o rozvod a o svěření obou dětí do její péče.

Jediný důkaz o tom, že je princezna Latifa naživu, jsou fotky z prosince 2018 ze setkání s Mary Robinsonovou, irskou exprezidentkou, bývalou vysokou komisařkou OSN pro lidská práva a Hajinou dobrou přítelkyní. Latifini přátelé, zvláště pak skupina Detained in Dubai, vystoupili proti tvrzení Robinsonové, která princeznu označila za „problémovou ženu, který potřebuje psychologickou pomoc“. 

Mezinárodní kritika a nátlak donutily princeznu Haju, aby začala pátrat po tom, co se její nevlastní dceři skutečně stalo. Manžel jí totiž tvrdil, že se Latifa stala obětí vyděračů a on ji zachránil.

Svědectví princezny Haji pomůže i Latifě

Jauhiainenová se v kampani #FreeLatifa zasazuje za propuštění princezny Latify. „Strávili jsme spoustu času s Hajiným právnickým týmem, pomáhali jsme jim sestavit případ. Doufáme, že bude moct co nejdřív vystoupit s veřejným prohlášením, proč utekla z Dubaje a co je s Latifou. V arabském světě je Hajá uznávanou osobností a její slovo má váhu. Její svědectví o Latifě by pro nás bylo velkým krokem,“ uvedl humanitární právník David Haigh, který spolupracuje s Finkou.

„Není vždycky lehké zůstat optimistická,“ připustila v listopadovém rozhovoru pro Blesk Zprávy Jauhiainenová. „Přece jen to už jsou dva roky, co Latifu unesli, ale snažím se dělat vše, abych jí pomohla, a doufám, že to všechno dobře dopadne. To je v podstatě vše, co můžu dělat,“ uvedla Finka, která stále doufá, že Latifin příběh „pohne“ s arabskými ženami, které po jejím vzoru vystoupí a objasní, jak je s nimi zacházeno.

„Latifa není jediná žena, která v arabském světě trpí“ 

„Latifa není jediná žena, která trpí. Mnoho žen je v podobné situaci jako ona. V jejich světě je vcelku normální, že jsou ženy v domácím vězení. Doufám, že její příběh spustí novou vlnu hnutí MeToo. Je načase, aby se v Perském zálivu přestalo přehlížet utlačování žen. Myslím, že to je to, co by si Latifa přála. Říkala, že nechce, aby její útěk, i kdyby byl neúspěšný, vyšel nazmar,“ zakončila Jauhiainenová.

Haigh ještě připomněl zpověď někdejší šejchovy manželky Randy al-Banná (64) z Libanonu. „Vzali mi dceru, dodnes se s ní nesmím setkat. Týrali mě a vyhrožovali mi,“ tvrdí Libanonka, kterou šejch v 70. letech zapudil. „Šamza, Latifa, Randá a vlastně i Hajá. Jejich osudy jsou podobné a je na čase, abychom odkryli pozlátko arabských vládců a zjistili, co se v těchto královstvích skutečně děje,“ vyzval Haigh.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi