Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpor proti EU na registrační značce: Za samolepku hrozí pokuta i zákaz řízení

Autor: Sabina Dračková - 
7. března 2020
19:32

Jako způsob, jak tiše odmítat politiku Evropské unie, si parta kritiků našla přelepování jejího symbolu na registračních značkách svých vozů. Podobné nápady tu byly i dříve, třeba když se prodávaly křížky na přelepení znaku. I teď ale ministerstvo dopravy varuje, že je to protizákonné. Zasahovat do registrační značky se totiž nesmí. Mlčícím kritikům hrozí pokuta, ale i zákaz řízení.

Chtějí se vymezit proti Evropské unii a její politice. Tvrdí, že chtějí klást důraz na naši národní identitu. Zvolili si k tomu alespoň z hlediska zákona poněkud nevhodný způsob. Vadí jim dvoucentimetrový symbol Evropské unie na registračních značkách vozidel.

„Symbolika EU na naších státních SPZ nás staví na úroveň protektorátu velkoevropské říše,“ bouří s nepřesnými názvy hnutí, které si říká První republika.

Přelepením symbolu Evropské unie na registrační značce chtějí někteří vyjádřit nesouhlas s politikou EU. Je to ale proti předpisům. Přelepením symbolu Evropské unie na registrační značce chtějí někteří vyjádřit nesouhlas s politikou EU. Je to ale proti předpisům. | web hnutí První republika

To, že s Evropskou unií nesouhlasí, chtějí dát najevo tím, že její symbol na značkách přelepí symbolem dvouocasého lva. Symbol EU ale samozřejmě na registračních značkách není jako podpora politických kroků uskupení, ale z čistě praktických důvodů.

Bez nálepky se cítí jako „evropští sluhové“

Registrační značky, které mají na levé straně modrý svislý pruh s hvězdičkami v kruhu jako symbolem EU, se v Česku vydávají od 1. května 2004. Tedy od vstupu do Evropské unie, o kterém předtím rozhodli sami občané v referendu.

I tak si ale někteří myslí, že přeškrtnutí nebo překrytí symbolu je nejlepší způsob, jak politiku EU odmítnout. Na stránkách, kde hnutí samolepky prodává, se dokonce píše, že díky nálepce lidé ukážou, že nejsou „evropští sluhové“. Jako argument také používají tvrzení, že EU hodlá Česko „rozvrátit přílivem muslimských imigrantů“. 

A na taková slova se už podařilo nalákat dvanáct tisíc lidí. Hnutí, které si říká První republika, se chlubí, že samolepku s dvouocasým lvem vozí na registrační značce 10083 aut a 1994 motorek. A další stále přibývají.

Skoro třetina zájemců nezaplatila

Za dvě přelepky na auto si účtují 50 korun, přelepka na motorku vyjde na 30 korun. Benefitem má být zřejmě to, že hnutí zaplatí poštovné. Na dobírku ale přelepky posílat nechtějí.

„(...) Jsme nezisková (hnusné slovo) organizace a nemůžeme se dovolit přijít o jedinou korunu, která by mohla být vynaložena v nějakém z našich projektů. V tuto chvíli evidujeme 27 % nikdy nezaplacených přelepů,“ přiznává hnutí První republika na svých stránkách.

Kvůli samolepkám za pár desítek korun ale můžou být řidiči nuceni sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Hrozí jim totiž pokuta 2000 korun a ve správním řízení až 2500 korun. Policie také může omezit vozidlu technickou způsobilost a to až na dobu třiceti dnů. „Toto zjištění hodnotíme jako závadu č. 0.1.3.3 se stupněm „B“ – vážná závada,“ odůvodnila Haba Rubášová z policejního prezídia.

Podoba značky se řídí přísnými pravidly

Proč je to problém, vysvětlil Blesk Zprávám mluvčí resortu dopravy František Jemelka. Určující je zde zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Na silnicích podle něj nesmí vůbec jezdit auta, na kterých tabulka s registrační značkou není. Musí totiž být umožněno vozidlo identifikovat.

Problém je to ale i v případě, že značka nevypadá tak, jak má. Jemelka připomíná, že se člověk dopustí přestupku, mimo jiné i když tabulka nebude vypadat podle vyhlášky o registraci vozidel.

V té je v různých přílohách jasně stanoveno třeba právě provedení modrého pruhu s vyznačením znaku Evropské unie. Povinné jsou také rozlišovací značky České republiky na tabulce registrační značky.

„Na tabulku s registrační značkou ani do její těsné blízkosti se neumísťují žádné nápisy nebo vyobrazení, které by narušily její čitelnost nebo rozlišovací schopnost, pokud není v této vyhlášce nebo jiným právním předpisem stanoveno jinak,“ cituje Jemelka předpisy.

„Vámi popsané řešení nicméně přestupkem je, protože se jedná o neschválené nálepky na tabulce RZ,“ potvrzuje Haba Rubášová z policejního prezídia. Jedinou samolepkou, kterou je možné na registrační značku nalepit, je podle jejího vyjádření pro Blesk Zprávy kontrolní nálepka pro vyznačení platnosti technické způsobilosti vozidla.

Přímo přeškrtnutí pak sice podle Jemelky nespadá do této definice přestupku. Zde je totiž řeč o identifikaci vozidla. Důležité jsou tedy hlavně samotné číslice a písmena a jejich čitelnost.

Objevují se ale i výklady dalších zákonů, které říkají, že by se mohlo jednat o hanobení symbolu Evropské unie. O tom už dříve spekulovalo i ministerstvo dopravy, tam ale jeho kompetence nedosahují. „Mít přelepený, přeškrtnutý znak Evropské unie není v pořádku, ale o přestupek z pohledu hanobení symbolů Evropské unie se nejedná,“ však říká Hana Rubášová z policejního prezídia.

„Samolepkáři“ se brání svobodou projevu

Téměř na konci stránek se pak autoři brání svým výkladem zákona. Na svých stránkách píší, že podle nich třeba není samolepkou znemožněna či podstatně ztížena čitelnost značky. Konkrétní spor by tak byl bojem právníků.

„Dosud je stále v platnosti SPZ, která modrý EU pruh neobsahuje,“ brání se také prodejci samolepek. Není ale jasné, zda by se ve finále dalo za takové tvrzení skrýt při používání samolepek. Autoři rovněž dodávají, že použitím nálepky lidé „realizují ústavně garantovanou svobodu projevu“.

Aby svůj „kšeft“ podpořili, přidávají ještě údajné komentáře spokojených zákazníků. Ty lze číst ale i na jejich facebookové stránce. „Prošlo mi to i na technické,“ přiznává jeden ze zřejmých pachatelů přestupku. Jiní zase informují, že je při technické nebo při dopravní kontrole „donutili“ nálepku strhnout.

kokur@atlas.cz ( 8. března 2020 15:48 )

Pan autor, svazák je pěkný blb, asi si to po sobě ani nepřečetl ty "habo". A asi nikdy nic neporušil, samolepky mám na motorce a buď si toho nevšimnou, nebo chtějí vědět, kde jsem je ještě koupil 😂😂😂 Jinak děkujeme za reklamu ;)

prudentiacz ( 8. března 2020 01:56 )

z článku vyplývá, že pro mnoho lidí je vlajka EU (na kterém neni ani česká hvězda) znamením potupy a hanby. stejně jako pro jiné jméno angely merkelové nebo název kolaborantské top09. co ne na tom nepochopitelného?

krapotkin ( 7. března 2020 20:02 )

Je to jasné. Jakýkoliv projev odporu proti zločincům z Brusele je nutné trestat.

Zobrazit celou diskusi