Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Až 6 let natvrdo pro trýznitele se vrací do hry. Babiš se kaje, poslance ANO čeká „doučování“

Autor: Sabina Dračková - 
24. února 2020
22:40

Petici za vyšší tresty pro tyrany a množitele zvířat podepsalo v Česku už 34 tisíc lidí. Zpřísnění trestů je teď v rukou poslanců – ti budou už příští týden rozhodovat o novele trestního zákoníku, kterou jim s pozměňovacím návrhem právě na vyšší tresty vrátil Senát. Sněmovna totiž původně zpřísnění sazeb shodila pod stůl, klíčovou roli hrálo hnutí ANO a jeho 54 poslanců, kteří se hlasování zdrželi. Premiér Andrej Babiš v pondělí po jednání se spolkem Hlas zvířat a spoluautorem zákona Robertem Plickou Blesk tlapkám slíbil, že vyšší tresty podpoří a totéž bude chtít i od „svých poslanců“, které čeká od Plicky „doučování“. Pokud skutečně zákon projde, bude hrozit za týrání až 6 let za mřížemi, u mezinárodních množíren až 10 let.

V prosinci loňského roku se očekávalo, že poslanci zpřísní postihy za týrání zvířat. Nestalo se tak. Aby se pro trýznitele zvýšil trest ze současných pěti let na šest let za mřížemi za to, když zvířata zabíjí nebo zmrzačí obzvlášť trýznivým způsobem, chybělo jen 6 hlasů.

A to zejména těch z hnutí ANO. „Někdo se zalekl, že by to mohlo dopadnout i na velkochovy, což není pravda a kolegové z jiných stran znejistěli,“ řekl tenkrát poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Podle něj těsně před hlasováním začal mezi poslanci pobíhat předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a nabádat kolegy, aby pro návrh nehlasovali. Premiér tenkrát na jednání Sněmovny chyběl.

Teď se Babiš kaje, že dostal od kolegů špatnou informaci. „Bohužel naši kolegové to nepodpořili,“ krčil rameny před kamerou Blesk Zpráv.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že tentokrát už podpoří zvýšení trestů pro tyrany zvířat. Minule pro návrh nehlasovali jeho poslanci, teď na to prý „dohlídne“ osobně. (24. 2. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Poslanci si mysleli, že za týrání zvířat bude stejná sazba jako za trýznění lidí. To si ale mysleli špatně. Šestiletý trest by podle návrhu hrozil jen v případě mimořádně krutého zacházení a jde o maximální sazbu. U zabití dítěte je 6 let minimální trest, jaký tyran může dostat.

Premiér: Teď jsem to pochopil

„Já jsem vám ve vaší redakci slíbil, že to podpořím, takže mě potom mrzelo, že jste mě kritizovali, že to nedopadlo. Teď jsem to pochopil,“ uznal premiér. Špatné informace mu totiž na pravou míru přišel na Úřad vlády uvést autor novely trestního zákoníku advokát Robert Plicka.

Němým tvářím svitla naděje díky senátorům. Ti původní návrh o šesti letech vězení pro tyrany poslali do Sněmovny zpátky. Teď ho mají poslanci projednat už v úterý 3. března 2020. Na to, aby zpřísnění tentokrát prošlo, tlačí i petice, kterou už podepsalo skoro 34 tisíc lidí.

Premiér Andrej Babiš slíbil, že bude chtít, aby tentokrát i jeho poslanci podpořili přísnější tresty za týrání zvířat. (24. 2. 2020) Premiér Andrej Babiš slíbil, že bude chtít, aby tentokrát i jeho poslanci podpořili přísnější tresty za týrání zvířat. (24. 2. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

Autorovi novely trestního zákoníku advokátovi Robertu Plickovi a spolku Hlas zvířat premiér Andrej Babiš (ANO) dokonce podepsal dokument, ve kterém slibuje, že sám změnu podpoří ve znění pozměňovacího návrhu Senátu.

Poslanci ANO dostanou „doučování“

„Pana doktora Plicku jsem pozval na náš klub v úterý, aby to ještě přišel vysvětlit našim poslancům, protože asi taky neměli tu správnou informaci,“ řekl Blesk Zprávám premiér. Poslanci by tak měli dostat kopletní informace o novele, pro kterou Babiš chce, aby tentokrát zvedli ruku.

Video  Advokát a autor novely Robert Plicka vyvrátil na schůzce s premiérem mýty o zpřísňování trestů za týrání zvířat. Před hlasováním dá „doučování“ i poslancům. (24. 2. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Já samozřejmě vyzvu naše poslance taky, abysme to podpořili, protože si myslím, že to týrání zvířat je nepřijatelné a bohužel i ty nelegální množírny. Tam jak zacházejí se zvířaty, to je nepřijatelné,“ slíbil premiér týden před klíčovým hlasováním.

„I paní profesorka Válková to podporuje, takže určitě si myslím, že to dopadne,“ řekl optimisticky předseda vlády. Právě Heleně Válkové (ANO) jako předsedkyni petičního výboru doručí spolek Hlas zvířat kompletní petiční archy se všemi podpisy v pátek.

Díky novele se mají také zavést opatření, která by zabránila tomu, aby si ten, který už je odsouzený za týrání zvířat nemohl druhý den pořídit další němou tvář, kterou bude opět týrat. „Došlápnout“ je podle stále neschválené novely potřeba i na nelegální množírny.

Příští týden, kdy se má návrh dostat na program jednání Sněmovny, by už premiér prý chybět neměl. „Tam bych měl být přítomen ty dny, takže budu se snažit, abych byl přítomen,“ slíbil Andrej Babiš.

ivuska1 ( 26. února 2020 13:04 )

souhlas

ivuska1 ( 26. února 2020 13:02 )

Souhlas, nase soudnictvi je v rozkladu , kde neni moralka ani rozum.

ivuska1 ( 26. února 2020 13:00 )

Ten komu je tyrani zvirat lhostejne je totalne stejny jako ti , kdo tyraji nebo krute zabijeji. Ti co jsou schopni tyrat ci krute zabijet cokoliv zive jsou svym zpusobem nebezpecni pro celou spolecnost. Jsou to lidi kteri jsou poskozeni!!!

okluznifranta1 ( 25. února 2020 18:17 )

Estébák BUREŠ Babiš se kaje...To má být vtip??

verka1 ( 25. února 2020 12:44 )

Zákony budou ale co na to soudci? Jaký dají trest tryznitelum? Zvířata jsou živá jako lidi a tak cítí bolest. Mají lidské zrůdy zavřít a už nikdy nevlastnit zvířata.

Zobrazit celou diskusi