Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po protestech v Indii zemřelo devět lidí. V zemi je právě na návštěvě Trump

Aktualizováno -
25. února 2020
12:45
Autor: ČTK, kso - 
25. února 2020
08:35

Devět lidí přišlo v indickém hlavním městě Dillí o život při nepokojích mezi stoupenci a odpůrci kontroverzního zákona o občanství. Protesty začaly v neděli večer a pokračovaly až do pondělního večera. Zraněno při nich bylo 150 lidí, mezi mrtvými je jeden policista. Policie oznámila, že násilnosti dnes pokračovaly na severu města navzdory zákazu srocování více než pěti lidí.

Demonstrace proti zákonu začaly loni v prosinci, protože podle kritiků zákon znevýhodňuje muslimy. Podle agentury Reuters je současný protest jeden z největších a odehrál se nedaleko místa, kde má v úterý jednat premiér Naréndra Módí s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

V Dillí se tentokrát shromáždili jak odpůrci zákona, tak jeho stoupenci a policie zasáhla, když se oba tábory postavily proti sobě. Vzplálo několik aut a ve městě panuje napětí. V některých částech města prý zůstanou zavřené školy a mimo provoz je pět stanic metra.

V muslimské části města se i střílelo

V části města obývané muslimy protest začal v neděli a pokračoval i další den. Od neděle se v ulicích odehrávaly potyčky a policisté proti účastníkům použili slzný plyn a kouřové granáty. Na televizních záběrech bylo vidět plameny a kouř stoupající z budov. V nemocnici skončilo 35 vážně zraněných lidí. Zástupce nemocnice, jehož citovala agentura Ruters, řekl, že někteří z přivezených lidí měli zranění způsobená střelnou zbraní.

Úřady vyhlásily na dnešek zákaz srocování více než pěti lidí, ale na severu města se přesto konala nová shromáždění. Lidé házeli kameny a zapálili obchody a auta.

Zákon, který se muslimům nelíbí, umožňuje získat indické občanství nemuslimským obyvatelům, kteří se do země dostali nelegálně z převážně muslimských zemí, jako je Pákistán, Bangladéš a Afghánistán. Podle kritiků zákon odporuje sekulární ústavě státu a je diskriminační vůči muslimům. V Indii tvoří muslimská komunita 14 procent z 1,3 miliardy obyvatel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi