Počítadlo kalorií, zábavná hra nebo obyčejná svítilna. Na první pohled působí aplikace zcela normálně, a mohou se dokonce zdát užitečnější než jiné. Opak je ale pravdou. Nemalá část programů, které si lidé běžně stahují do mobilního telefonu, představuje riziko. „Dnes nic není zadarmo, a pokud používáte neplacené programy, tak za to obvykle platíte svými osobními údaji nebo sledováním nevyžádané reklamy přímo v aplikaci,“ upozorňuje odborník na internetovou bezpečnost Jiří Kučík ze společnosti netbox.

Sbírají hesla, prohlížejí okolí

A to ještě v lepším případě. V horším se totiž přes takové aplikace snaží lumpové dostat třeba k vašim heslům do e-mailu nebo internetového bankovnictví. „Aplikace se snadno dostanou také ke zprávám, kontaktům nebo kalendáři. Vidí také historii vašeho chování – například s kým telefonujete, s kým si píšete, kudy a kdy chodíte. Hackeři si dokonce díky záznamům z kamery telefonu prohlédnou vaše bezprostřední okolí,“ varuje Kučík.

Pozor na hry

Podezřelé jsou zejména hry. „Především ty, které jsou úplně zdarma. Často se jedná o plagiáty úspěšných komerčních her, které se někdo rozhodne nabídnout těm, kteří si placené hry nemohou dovolit. Ovšem právě tyto kopie dost často sbírají data z mobilních telefonů nic netušících hráčů, často ještě dětí,“ uvedl Kučík.

Tři bezpečnostní tipy

Pořiďte dětem vlastní

Děti o hraní nemusíte ochudit. Stačí jim věnovat vyřazený telefon, kompletně ho vymazat do továrního nastavení a založit pro tento účel nový účet speciálně určený jen na hraní. A nikdy z takového telefonu nevolat, nepřipojovat se k osobnímu a pracovnímu e-mailu, nebo dokonce do banky.

Míň je někdy víc

V ideálním případě pak do telefonu instalujte aplikací jen naprosté minimum a pokuste se vystačit si s těmi, které v něm byly již při zakoupení. A telefon pravidelně aktualizujte. Před každou další instalací vyhledejte na internetu recenze. Třeba tak, že zadáte do prohlížeče název aplikace a slovo bezpečnost.

Instalujte antivir

I když do svého telefonu nestahujete žádné hry a další aplikace, vyplatí se nainstalovat do něj antivir. A to především jeho placenou verzi s dobrou reputací. „Jsou známé antivirové aplikace zdarma, které se ale jen tak tvářily, a ve skutečnosti vysály z telefonu všechna data, a navíc ho nějakým způsobem ovládly, případně data zašifrovaly,“ připomněl Kučík.