Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ženy trpící anorexií jen tak nepoznáte: Rády tráví čas v kuchyni!

29. února 2020 | 06:00

Možná, že nějakou takovou ženu také znáte. Miluje vaření a pečení a nikdy by vás nenapadlo, že by mohla mít problém s příjmem potravy. Jediné, nad čím se pozastavíte, je její hubená postava a příznačné také je, že často odmítne cokoliv ochutnat. Jak je možné, že člověk, jehož vášní je vaření, začne mít problémy s anorexií?

Sledujete také pořad Peče celá země? Příjemní lidé, skvělé recepty a kupodivu žádná rivalita mezi soupeři je příjemné osvěžení v programu, kterému jinak vládnou kriminálky a na konfliktech založené reality show. Ačkoliv ještě nic není rozhodnuto, nás zaujal životní příběh jedné ze soutěžících. Anička Klápšťová, které je teprve 22 let, v soutěži přiznala, že je v invalidním důchodu a trpí mentální anorexií.

Anička miluje pečení, které se učila už od své babičky, když ale onemocněla, přestala své výtvory ochutnávat. V soutěži se ovšem něco změnilo a Anička prohlásila, že jí účast v ní hodně pomáhá. Poprvé po dlouhé době ochutnala těsto, a svěřila se dokonce se svým problémem. Určitě není na světě jediná, podobných případů je více, než by vás mohlo na první dobrou napadnout. K problému se vyjádřila i odbornice na poruchy příjmu potravy Mgr. Marie Novotná z Centra Anabell.

Jak zjistím, že můj blízký si prochází mentální anorexií?

Na dotyčném si můžete všimnout změn v chování, jako jsou podrážděnost nebo úzkost, dále jsou patrné úbytek na váze, stranění se kolektivu, obliba střídání různých diet a nespokojenost s vlastním tělem a váhou.

Jak s ním o problému mluvit?

Nebojte se dotyčnému říct, že o něj máte strach a že mu chcete pomoct. Nabídněte mu, že s ním zajdete za odborníkem, a předem si najděte na tyto odborníky kontakty i informace o tom, jak to v poradně chodí. Nicméně na něj netlačte a k léčbě ho nenuťte.

Jak je možné, že člověk procházející mentální anorexií se stále rád pohybuje v kuchyni a zabývá se přípravou jídla?

To bývá jedním z typických znaků mentální anorexie – zájem o různé recepty, sbírání různých receptů, vaření a pečení nových jídel, dortů, koláčů a jiných zákusků, které tyto osoby ale samy nejedí. Rodina může dlouhou dobu problém s mentální anorexií přehlížet, jelikož dotyčného stále vidí v kuchyni, jak vaří nebo peče. Osoby s mentální anorexií jim často říkají, že už jedly během vaření a že si s nimi jídlo nedají. Rodina svým blízkým dlouhou dobu důvěřuje, než problém odhalí.

Může nemocnému pomoct, že jeho koníčkem je právě vaření?

Někteří odborníci radí, aby nemocní v kuchyni vůbec nepobývali a nevařili si. V Centru Anabell ale doporučujeme klientům návštěvu u nutričního terapeuta, který s klientem projde jejich jídelníček a sestaví ho tak, aby v něm bylo vše potřebné a aby klient začal do jídelníčku přidávat i „zakázané potraviny“. Tudíž klienta motivujeme k tomu, aby si jídlo začal připravovat, tedy sám si vařil.

V naší fotogalerii si prohlédněte slavné ženy, které si také prošly poruchami příjmu potravy:

Autor: Markéta Luštincová
Video se připravuje ...