Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejčastější problémy, které trápí muže po padesátce. Pozor, ať je váš partner nepodceňuje

...
5. března 2020 | 06:00

Padesátka je důležitý mezník v lidském životě. Tento rok života s sebou přináší i několik zdravotních problémů. Které potíže nejčastěji trápí muže a na co by si měli dávat obzvlášť pozor?

Vidím, že nic nevidím...

Přibývání dioptrií a potřeba pravidelného nošení brýlí zkrátka patří k rostoucímu věku, proto by lidé nad padesát let měli jednou za jeden až dva roky absolvovat preventivní oční prohlídku. Presbyopie, neboli vetchozrakost, souvisí s faktem, že po 45. roku života začne lidské oko ztrácet schopnost zaostřovat do blízka. „Vetchozrakost je jevem přirozeného stárnutí, může se objevit již po čtyřicátém roce věku, ale její nástup závisí na předchozím stavu zraku. Projevuje se zejména rozmazáváním textu, což ale mizí, pokud noviny nebo knihu oddálíte od obličeje. Pak se již bez brýlí na čtení neobejdete, případně je třeba řešit brýle na dálku a silnější do blízka na čtení,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize.

Poruchy erekce

Strašák, o kterém se špatně mluví – přitom u mužů starších 50 let se porucha erekce vyskytuje u více než 50 % populace. Zatímco u mladších ročníků může až ve třetině případů erektilní dysfunkce souviset s psychikou, v pozdějším věku přibývá organických příčin vzniku problému. Porucha ztopoření penisu může být varovným signálem poukazujícím na zdravotní komplikace, jako jsou cukrovka nebo srdečně-cévní onemocnění včetně kornatění tepen či vysokého krevního tlaku. Pokud se závažné onemocnění vyloučí, bývá nejčastější příčinou „selhání v posteli“ porucha krevního zásobení. Ta se dá řešit podáváním léků, které jsou schopny zvýšit přívod krve do topořivých těles.

Plíživý strašák jménem diabetes

Podle odhadů bude mít v roce 2040 cukrovku již každý desátý člověk na světě, v České republice je situace neméně alarmující – počet diabetiků šplhá k hranici 900 tisíc. Drtivou většinu pacientů s diabetem (přibližně 90 %) tvoří dospělí pacienti s diabetem druhého typu – a s přibývajícími roky se riziko zvyšuje, obzvlášť pro ty, kdo trpí nadváhou a vedou sedavý způsob života. Příčinou diabetu druhého typu je snížená citlivost tkání k inzulinu, který cukrem z krve, a tedy energií, zásobuje buňky a orgány v těle.

Varovné příznaky mohou být: únava, neustálá žízeň a s tím spojené časté močení, zhoršený zrak a sluch, svědění kůže, mravenčení (až necitlivost) rukou a nohou, zvýšený hlad... A především vysoká hladina cukru v krvi (optimální hodnota je 5,5 mmol/l), kterou zjistí lékař. Protože však potíže mohou přicházet plíživě, mnoho lidí je přisuzuje přirozenému procesu stárnutí, a tak o své cukrovce nic netuší. 

Další problémy, které trápí muže po padesátce, a tipy, jak se udržet v kondici, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...