„Máme rekordní počet narozených,“ potvrdil šéflékař Petr Janků z brněnského perinatologického centra, které je největším porodnickým zařízením v Česku.

Brno si zapsalo loni i světově unikátní porod. Lékařům se podařilo udržet několik týdnů těhotenství a následně v pořádku odrodit holčičku u mozkově mrtvé matky. Celkově v Jihomoravském kraji loni počet porodů mírně klesl na 13 721, zatímco o rok dříve jich bylo 13 979.

Riziko domácích porodů

Pětina matek rodila císařským řezem. Pět procent maličkých se narodilo nezralých s váhou pod 1,5 kg. Tři děti narozené v Brně měly pod 500 gramy. Přežilo jedno. Mrtvých dětí se narodilo 46.

Video
Video se připravuje ...

Petr Janků, vedoucí lékař Perinatologického centra Fakultní nemocnice Brno. Jiří Nováček

Úmrtnost novorozenců v porodnicích byla loni 4,25 promile. U domácích porodů, kterých bylo v Brně a na jihu Moravy kolem šesti desítek, byla mnohonásobně vyšší – činila 16,7 promile. Znamená to, že domácí porody jsou pro matku a dítě až čtyřikrát rizikovější.

Rodí i padesátileté ženy

Porodníci si už dávno zvykli i na zvyšující se věk rodiček. Nejsou vzácností ženy, které rodily mezi 45 až 50 lety. Objevilo se i 10 náhradních matek.

Loni se narodila i jedna trojčata a 123 dvojčat. Proti době před deseti lety klesl asi o třetinu počet narozených dvojčat. Podle porodníků se na tomto trendu podílí změny v léčbě neplodnosti. „Roli hraje i pokles plodnosti mladých mužů a zvyšující se věk rodiček,“ řekl šéflékař Janků. Nejvíce dětí se rodí od května do srpna.

Největší porodnice v ČR

  • FN Brno: ročně 6372 dětí
  • Ústav pro matku a dítě Praha Podolí: ročně zhruba 5000 dětí
  • Praha, porodnice u Apolináře: ročně zhruba 4800 dětí

Video
Video se připravuje ...

Ivo Borek, primář Perinatologického centra Fakultní nemocnice Brno. Jiří Nováček