28letý samec Richard vládne osmičlenné gorilí skupině v Zoo Praha pevnou rukou, i takový „drsňák” jako on však dokáže být ke svým potomkům něžný a neobyčejně trpělivý. Obzvlášť když jeho nejmladší synové, tříletý Ajabu a sedmiletý Nuru, začnou vystrkovat růžky.

Mláďata si většinou hrají mezi sebou, hází po sobě štěpku nebo dělají kotrmelce. Do svého dovádění se ale čas od času snaží zapojit i dospěláky. Když má benjamínek Ajabu, kterého v roce 2016 nečekaně porodila samice Shinda jako své první mládě, dlouhou chvíli, promění se v pořádného provokatéra! Samce Richarda tu dloubne prstíkem, tu se mu škádlivě zahryzne do srsti, a zkouší, co jeho 170kilový táta vydrží.

Někteří samci se drží dál a do her a škádlení se příliš nezapojují, v tom je ale Richard jiný. Mívá sice své nálady, ale většinou je schopen si s mláďaty hrát. „Jen když se jedná o krmení, nezná bratra ani syna – to okamžitě vystartuje, jsou schopní se pokousat i do krve. Jediný, koho Richard ještě stále toleruje ve své blízkosti a je schopen si nechat něco ukrást, je malý Ajabu. Pokud však má něco hodně oblíbeného, tak občas vystartuje i po něm,“ popisuje kurátor chovu primátů Zoo Praha Vít Lukáš s tím, že takové chování je u goril běžné. Mláďata podle něj poznají podle výrazu i zvuku, kterým se dospělí projeví, že už překročila hranici.

Stranou nestojí ani druhý nejmladší sameček skupiny Nuru, který se mámě Kijivu narodil v prosinci 2012. „Ajabu a Nuru jsou takoví největší hračičkové, ale když to na něj přijde, je i devítiletý Kiburi schopen si pořádně zablbnout,“ dodává Lukáš.

Fotogalerie
13 fotografií