Postup pedofilů je vždy velmi podobný. Na sociálních sítích se vydávají za dítě, které je přibližně ve stejném věku jako jimi vyhlédnutá oběť. Následně si s ní začnou vyměňovat zpočátku nevinné fotky. Následují záběry ve spodním prádle a pak i bez něj. Když se dítě pokouší dalším záběrům bránit, pedofil mu začne vyhrožovat, že již zaslané fotky zveřejní.


„V roce 2016 jsme na jižní Moravě řešili 390 případů kyberkriminality, o rok později to bylo 434 případů, v roce 2018 již 660 a loňský rok byl naprosto rekordní. Řešili jsme 1 181 těchto útoků,“ upozornila mluvčí policie Zdeňka Procházková. Zatímco ještě v roce 2016 tvořila kyberkriminalita necelá 2 % práce kriminalistů, loni již tvořila šest procent jejich celkové práce!
Video
Video se připravuje ...

Kyberšikany přibývá: Dívku vydíral přítel fotkami z mailu, spáchala sebevraždu. Blesk

Nejvíce ohroženy jsou děti ve věku 10 až 14 let. „Není to přitom ani zdaleka problém dívek. Nahé fotografie chlapců jsou v kybernetickém světě více ceněny,“ zdůraznila mluvčí policie.


V Brně například pedofil vydíral školačku (10), se kterou se seznámil prostřednictvím internetové hry. Požádal ji o soukromé telefonní číslo a další komunikace pak probíhala přes telefonní aplikaci. Nyní již sedí za mřížemi.

Jiný úchyl poslal šesťákům obrázek vlastního přirození. Totéž požadoval od nich. Obratem se mu intimních obrázků ale nedostalo. Vyděšené děti se naštěstí svěřily rodičům a učitelům.


Někdy jsou přitom vydírány i starší dívky. „Slečna (16) poslala pachateli své nahé fotky již půl hodiny po zahájení konverzace,“ upozornila Procházková. Když pak nechtěla posílat další obscénní snímky, poslal její nahé fotky jejím přátelům. „Dívka trpěla intimní šikanou téměř rok, než si její konverzace všimla maminka. Okamžitě volala policii, ta mladistvého pedofila, bydlícího v jiném kraji, vypátrala,“ dodala mluvčí policie.

Policisté varují rodiče, aby se zaměřili na své děti - s kým komunikují na internetu. Dětem radí, aby komunikovaly na síti jen s těmi, koho doopravdy fyzicky znají. Nikomu ať neposílají žádné fotky, ani o sobě žádné osobní údaje. „Pokud Ti někdo vyhrožuje, zastrašuje, vydírá Tě, komunikaci nemaž. Ulož ji, zálohuj a s rodiči nahlas na policii,“ dodala poslední radu Procházková.