Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únik Němců zastavil náraz do Sněžky! Od letecké havárie v Krkonoších uplynulo 75 let

Autor: jp - 
25. února 2020
17:05

Chtěli uletět ruskému zajetí, místo bezpečí ale našli smrt! Osud 23 německých vojáků zpečetil náraz jejich letadla do Sněžky. V letadle Junkers Ju-52, přezdívaném »Tetička Ju«, byli zranění němečtí vojáci evakuovaní z polské Vratislavi, k níž se blížila Rudá armáda. Od tragédie uplynulo 23. února 75 let.

V evakuačním letounu bylo tehdy 28 lidí, i když byl stroj postaven jen pro 16 cestujících. Neplánovaně v něm navíc seděla čtyřčlenná posádka z jiného junkersu, který byl původním strojem, do kterého měli vojáci nastoupit, jenže na vratislavském letišti havaroval a piloti s navigátory z něj proto přesedli.

Cílem nočního letu, doprovázeného střelbou nepřátel a nepříznivým počasím, byla Mladá Boleslav nebo Hradec Králové a poté Německo. „V Krkonoších byla sněhová bouře a letoun ve čtyři ráno narazil do hřebene, o kterém piloti nevěděli,“ řekl Pavel Klimeš z infocentra Veselý výlet, který nehodu mapoval.

Po nárazu do Sněžky se letoun roztříštil na kusy. Zkázu detailně zachycují dobové snímky tragédie, které zveřejnil portál Aeroweb.cz a které najdete v galerii pod článkem. Z trosek se podařilo dostat jen šesti vojákům. Jen v nemocničních košilích zvládli ujít asi čtyři kilometry na Růžohorky, kde našli pomoc. Jeden z nich ale brzy zemřel.

Mrtví byli pochováni na hřbitově v Malé Úpě, ale v roce 2002 byly ostatky přesunuty na německý vojenský hřbitov v Brně. Trosky letounu ležely v Krkonoších přes půl století, než byly v roce 1998 v sítích vyzdviženy vrtulníkem, odvezeny a uloženy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání