Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministryně Marksová u drsné hádky. Jednání Rady ČTK připomínalo film Vlastníci

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Veinlich - 
25. února 2020
18:27

Zasedání Rady ČTK není evidentně žádný med. Schůze jednou měsíčně vypadá jako zasedání pro silné povahy. Poslední jednání sedmi zástupců zvolených poslanci skončilo hádkou radní Angeliky Bazalové, bývalé pracovnice České televize (nominovaná za Piráty), a radním Pavlem Foltánem, folkovým písničkářem (nominovaný za ANO).

Prázdná místnost, uprostřed stůl a na místech dohadující se lidé. Scéna jako z úspěšného filmu Vlastníci, který mapuje jednu schůzi vlastníků bytů. Tady ale nejde o filmovou scénu. Reálie jsou skutečné. Vítejte na zasedání Rady ČTK, kde to pořádně vře. Zvýšené hlasy, chytání za hlavu i odchod dvou členů ještě před koncem schůze jen dokreslují napjaté vztahy mezi členy Rady, kteří jsou zvolení Poslaneckou sněmovnou.

Naposledy se sedm radních rozešlo pořádně rozhádaných. Mohl za to poslední dotaz radní Angeliky Bazalové, která se dožadovala toho, aby jí radní Pavel Foltán vysvětlil to, co říkal poslancům, když chtěl kandidovat do jiné mediální rady – Rady České televize.

„Vy jste tam uvedl nějaké věci, kterým jsem vůbec nerozuměla, tak jsem vás chtěla poprosit, jestli byste to nevysvětlil,“ ptala se na závěr u jednacího stolu Bazalová. Foltán se při jejím dotazování balil k odchodu.

„Vy jste říkal, že se tady něco pohlo, co se za posledních 28 let nepohlo, a že se to pohlo díky vám. A že jste tady nastartoval nějaké ekonomické změny a poslanci se nás mohou zeptat a my jim to dosvědčili. Tak jsem se chtěla zeptat, co jste tím přesně myslel?“ končila s úsměvem Bazalová svou otázku. Sama prý neví, kdyby se jí na to někdo zeptal, co má poslancům říct.

„To je absolutně bez komentáře. Snad si nemyslíte, že vám na něco takového budu odpovídat,“ odvětil Foltán kolegyni, když si balil věci do svého batohu. V tu chvíli už chyběl v místnosti další z radních, Petr Žantovský (za ANO), se kterým jsou ostatní členové také v dlouhodobém sporu.

„Proč byste neměl,“ reagovala na Foltánovu odpověď Bazalová.

„To vůbec nespadá do kompetence Rady ČTK a vůbec nesouvisí s činností rady ČTK a jen to, co tu říkal Petr Žantovský…,“ pokračoval při oblékání bundy Foltán.

Jeho reakce se Bazalové ale příliš nelíbila a hádka byla na světě.

„Vy jste poslance vyzval, aby se nás na něco zeptali,“ zvýšila hlas bývalá novinářka na folkového zpěváka. „Ještě mluvím,“ ohradil se Foltán.  „Vždyť se oblékáte,“ pokračovala radní Bazalová.

„Angeliko, Angeliko,“ snažil se mírnit vyhrocenou debatu předseda Rady David Soukup, který je zvolený stejně tak jako Žantovský a Foltán za hnutí ANO. Na druhé straně stolu seděla a chytala se za hlavu bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, místopředsedkyně Rady (za ČSSD), nebo další z místopředsedkyň, bývalá politička za ODS Jaroslava Wenigerová.

Foltán odmítal na dotazy odpovídat. „Řekl jsem, že musím jít,“ zareagoval a zapínal si bundu. „Rada pokračuje.“

„Jsem starší člen rady, jsem starší a zkušenější, než jste vy, a jsem právník, tak vás mohu poučit…,“ nechtěl přistoupit Foltán na diskusi.

„Jaké ekonomické změny jste nastartoval v ČTK, přestaňte tady vyprávět o listině základní práv a svobod? Mě by zajímalo, proč jste lhal poslancům,“ křičela Bazalová za už odcházejícím radním.

„Já jsem lhal,“ ozvalo se už zřejmě od dveří kanceláře, kde se radní jednou za měsíc scházejí.

Padne žaloba?

„Mě by to také zajímalo,“ přidala se ke kolegyni Marksová. „Klidně mě zažalujte,“ vykřikl radní na odchodu a obrátil se ještě na předsedu Rady Soukupa, který by měl podle něj zabránit podobných diskusím, které podle Foltána mohou Radu paralyzovat.

„Nezlobte se, pane doktore, ale ten orgán jste začali paralyzovat vy na začátku této schůze. To je jak v JZD tady,“ zakončil schůzi předseda Soukup s tím, že k tématu se mohou radní vrátit při příštím zasedání.

Předseda Rady David Soukup Blesk Zprávám řekl, že šlo o jeho druhé řízení rady, protože byl zvolen předsedou teprve v prosinci loňského roku. Sám byl podle svých slov překvapený animozitou radních Foltána a Žantovského.

Šéf rady Soukup jako krotitel cirkusu

„V takovémto provedení to bylo poprvé. Chtěli jsme jen vědět odpověď na to, co se kolegyně Bazalová ptala, když pan Foltán vyprávěl takové věci poslancům,“ reagoval Soukup pro Blesk Zprávy.

„Nepočítal jsem s tím, že se dostanu do role krotitele cirkusu. Měl jsem z jednání pocit, že se pánové přišli jen pohádat. Vzhledem k tomu, že většina radních jsou ženy, tak se měli chovat jako gentlemani,“ dodal šéf Rady Soukup.

„Jsem zvyklá přes 20 let chodit na stranické schůzce. Takže to, že je někdo v diskusi úplně mimo, případně se chová nezdvořile a je arogantní, mě nijak nepřekvapuje,“ okomentovala pro Blesk Zprávy průběh jednání místopředsedkyně Rady Michaela Marksová.

Soukup si trvá na svém, že schůzi zvládl procesně uřídit, napříště ale bude zřejmě radní upozorňovat k většímu klidu při jednání. „Požádám o nějakou ukázněnost hned na začátku. Budeme schvalovat morální kodex. Musíme jednat v klidu jako normální lidé,“ chystá Soukup opatření.

„Tyto zajímavé přednášky kolegy Foltána a jeho neustálé zdůrazňování, že on je právník, a dávání nám najevo, že my všichni jsme úplně blbí, že nejsme právníci a nerozumíme spoustě věcem, tak to trvá od samého začátku, co je člen Rady,“ popsala dlouhodobě špatnou atmosféru v ústředí České tiskové kanceláře pro Blesk Zprávy Marksová.   

Neoprávněné požadavky?

Rada rozhoduje většinou 4 hlasů. Pokud chce odvolat ředitele České tiskové kanceláře, musí být hlasů pět.

Složení a odměny Rady ČTK

Jméno a příjmení funkce nominovaný za odměna v Kč
Davis Soukup Předseda  ANO 22 000
Jaroslava Wenigerová místopředsedkyně ODS 18 500
Michaela Marksová místopředsedkyně ČSSD 18 500
Petr Žantovský člen Rady  ANO 15 000
Jana Gáborová členka Rady  SPD 15 000
Pavel Foltán člen Rady  ANO 15 000
Angelika Bazalová členka Rady  Pirátská strana 15 000
       

Radní Foltán měl problémy v Radě ČTK už v minulosti. Web Hlídacípes.cz například před rokem upozornil na to, že zpěvák nechtěl podpořit rozpočet Rady ČTK, protože v něm nebyly zanesené jeho požadavky na proplácení nákladů na jeho cesty z Brna do Prahy, náklady na mobilní telefon, internetové připojení či parkovací kartu v Praze 1. Členové Rady ale na nic takového ze zákona nemají nárok.

„Já přišla do Rady později. Ale co vím, tak třeba pan Foltán o té doby, co nastoupil, tak řeší přinejmenším své cestovné. Musím na druhou stranu říct, že ti, kteří jezdí na zasedání například z Moravy, tak by měli mít nárok na adekvátní cestovné,“ dodala Marksová s tím, že Foltán ale žádá neadekvátní částky.

kukuku ( 28. února 2020 09:41 )

Asi tak na úrovni rady ČT - ale jsou to koryta, která si strany rozdělí jako trafiky.

zadnice ( 26. února 2020 11:33 )

Úroveň "rady ČTK" je na vysoké úrovni, hlavně ta uječená členka je jistě "přínosem"!

hadisko ( 26. února 2020 08:34 )

česká skorumpovaná televize a její kmotr Dvořák s manažery rabují,tunelují naše peníze na odměnách si pakáž vyplatila 48 milionu !!! vy zlodějské chciplotiny to jsou naše peníze!!Dneska česká televize je na urovni komunistické kdo něco řekne proti je vyhozen kdo kouří vedení je hvězda jako moravec,Jílková, a ostatní redaktoři-ky kteří aby se zavděčili kmotrum opozice Dvořákovi vedení dostávají orgazmus tečou jak se snaží špinit Babiše ANO vládu už si stěžovala uklízečka že to nebude vytírat po verbeži!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa