Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt chlapečka (†6) na túře v Alpách: Na stejném místě zemřel i sportovec Štěpán!

Autor: chal - 
27. února 2020
05:01

Smrt šestiletého českého chlapečka po 60metrovém pádu při sestupu z rakouské hory Drachenwand šokovala kromě laiků i zkušené horolezce. Trasa, kterou dítě s matkou a jejím partnerem šlo, totiž může být nebezpečná i pro dospělé a mnohem zkušenější turisty. Před šesti lety takto na Drachenwandu například zemřel český adrenalinový sportovec Štěpán Šimík.

Feráta (zajištěná cesta) na rakouskou horu Drachenwand je svou náročností určena pouze dospělým, děti na ní podle doporučení expertů opravdu nemají co dělat. V sobotu na ni přesto vyrazila Češka (42) se svým synem (6), partnerem (41) a rodinným přítelem (37).

Feráta zabila i urostlého mladíka!

Hoch při sestupu za tmy uklouzl a zřítil se do zhruba 60metrové rokle. Zranění bohužel nepřežil. Na vině bylo patrně i počasí a pokročilá hodina a také patrně nízký věk a únava dítěte.

Není to poprvé, co si hora Drachenwand vyžádala život Čecha! Na Drachenwandu v říjnu 2014 našel smrt i mnohem zkušenější turista a propagátor adrenalinového sportu snow kitingu Štěpán Šimík. Stejně jako chlapec zemřel až při sestupu z hory a stejně jako 6letý chlapec uklouzl a zřítil se.

Rodiče tam děti vodí pořád

Tragicky zesnulý chlapeček není prvním českým dítětem na této ferátě, ke kterému tamní záchranáři vyjížděli. V září roku 2018 zachraňovali 11letého hocha, který nebezpečný výstup absolvoval s otcem.

Dvojice měla za sebou podle webu deníku Salzburger Nachrichten už dvě třetiny cesty, když chlapec ze strachu odmítl pokračovat dál. Skončili v místě zvaném Franzosenschanze u lanového mostu.

Feráta na Drachenwand podle expertů vůbec není určená pro děti. „V obtížnosti značené C/D už se mohou vyskytnout skalní převisy, které není snadné zdolat ani pro dospělého člověka – k jejich překonání je totiž zapotřebí používat velkou sílu. Je až nepochopitelné, že s sebou na tak nebezpečnou trasu vzali malé dítě,“ řekl pro Blesk Zprávy horolezec Ján Schürger.  

„Taková obtížnost je pro zkušené vysokohorské turisty, ne pro malé dítě, které s lezením teprve začíná,“ dodal.

Ovšem nejen Češi v této oblasti zaměstnávají záchranáře. V červenci  2018 se na ferátě Postalmklamm Klettersteig zranil 13letý chlapec z Maďarska. Mladý turista při výstupu uklouzl ve chvíli, kdy nebyl zajištěn a spadl z výšky do koryta potoka.

V červenci následujícího roku pak potřebovala pomoc teprve devítiletá holčička z Holandska, která s otcem lezla na horskou stěnu Königsjodler. Dvojici tehdy překvapilo špatné počasí.

Verča Drábková ( 20. února 2023 09:40 )

Ne.Ano nevíte jak moc to jeho matku mrzí.

Verča Drábková ( 20. února 2023 09:37 )

Otec s nimi nebyl.

spartakus7 ( 28. února 2020 11:56 )

Kdyby rodiče nebyli magoři, mohl kluk žít, určitě by neměl zájem žít věčně, ale pobýt na tomto světě mu "rodiče" tedy dlouho neumožnili.

spartakus7 ( 28. února 2020 11:54 )

Matka i otec jsou dostatečně staří na to, aby věděli, že pro šestileté dítě je to cesta na smrt, zavřel bych je oba.Chudák dítě, který se nemohlo bránit dvěma bláznům.

renalek ( 27. února 2020 14:58 )

..a ještě rád mrd@l !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání