Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Operace mandlí skončila tragédií: Děvčátko (†7) zemřelo lékařům pod rukama!

Autor: jžk - 
27. února 2020
18:28

Malé Paisley Cogsdill z Greenwoodu v Jižní Karolíně se rozhodli lékaři odoperovat mandle, protože v noci chrápala. Jednoduchá operace však dopadla tragicky – dívce se zastavilo srdce!

Lékaři se ji zoufale pokoušeli oživit, ale školačce už nebylo pomoci. Holčička zemřela během minuty. Na operaci přitom nastupovala naprosto zdravá a s úsměvem na tváři. „Když se na tu operaci připravovala, nebála se,“ řekla její babička Mary Beth Truelocková pro televizi WHNS.

„Nechápeme, proč se tyto věci dějí, ale dějí se z Boží vůle a to jediné nás nutí to překonat,“ dodala. Malou Paisley popsala jako někoho, kdo miloval to, co dělal, ať už to byl Softball, tanec hip-hopu nebo gymnastika s kamarády v taneční škole Dance South.

Operace mandlí, jinak známá jako tonzilektomie, je přitom jeden z nejčastějších chirurgických zákroků prováděných na dětech. Provádí se v celkové anestézii a pacienti jsou obvykle schopni jít domů ještě tentýž den. Operace se doporučuje těm, kdo pravidelně prodělává angínu či infekci mandlí, které způsobují silné bolesti v krku, vysoké teploty a problémy s polykáním. Občas je nutné mandle zcela odstranit, když oteklé ztěžují dýchání či polykání, ve většině případů způsobují i hlasité chrápání. To byl právě případ Paiysley.

Se zákrokem sice jsou spojena určitá rizika, zejména krvácení a infekce, podle národní zdravotní služby je riziko úmrtí spojené s operací mandlí extrémně malé. Bude provedeno posmrtné vyšetření, aby se zjistila přesná příčina smrti Paisley. Pro pokrytí výdajů pohřbu dívky byla vyhlášena veřejná sbírka. 

V Česku neblaze proslul případ malého Adámka, který po operaci krčních a nosních mandlí krvácel bez pomoci 17 minut, zatímco zdravotníci z pardubické nemocnice prostě jen chodili kolem anebo bezradně lomili rukama. Skončil v bdělém kómatu a doživotně postižený. Pardubická nemocnice nabídla rodině 6 milionů korun jako  zálohu na případné odškodnění.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

nemocna ( 28. února 2020 06:49 )

Proč v dnešní době tak zbytečně riskovat a děti při odstranění mandlí uspávat? dříve se to nedělalo a děti byly v pořádku a šly dříve domů, nikdo nevykrvácel, nebyl postižený nebo ke všemu nepřišel o život, který debil vymyslel že se budou děti uspávat?

XYZ3 ( 28. února 2020 05:19 )

Plácáte páté přes deváté.. rozdíl mezi tonsilektomií a adenotomií.

Zobrazit celou diskusi