Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První rozsudek pro Kočnera z kauzy Kuciak: Dostal trest jako za vraždu

Aktualizováno -
27. února 2020
11:52
Autor: ČTK, shp - 
27. února 2020
11:07

Konečně spadla klec! Slovenský soud uložil za padělání směnek podnikateli Marianu Kočnerovi a exministrovi hospodářství Pavlu Ruskovi trest vězení. Oba dostali shodně 19 let za mřížemi.

Shodný trest vězení ve výši 19 let uložil dnes slovenský soud podnikateli Marianu Kočnerovi a exministrovi hospodářství a někdejšímu šéfovi soukromé televize Markíza Pavolu Ruskovi. Oba uznal vinnými z padělání čtyř směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,75 miliardy korun) a z maření spravedlnosti.

Kočnerovi zároveň vyměřil pokutu 10.000 eur (253.000 korun). Proti verdiktu Specializovaného trestního soudu je možné odvolání. Proplacení zmíněných směnek požadovala i od Markízy jedna z firem Kočnera, který v jiném případu čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka.

Oba obžalovaní se samotného vynesení verdiktu nezúčastnili, byť dopoledne využili právo k poslednímu vyjádření. Kočner i Rusko vinu opět odmítli a navrhovali vyslechnout další svědky, což ale soud zamítl. Prokurátor navrhoval pro obžalované po 20 letech vězení a pro Kočnera navíc pokutu 300.000 eur (7,6 milionu korun). Obhajoba žádala zamítnutí obžaloby.

Rusko podle prokuratury směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Rusko dlužné úpisy vystavil jako fyzická osoba a zároveň podepsal za Markízu, která se tak měla stát ručitelem. Vzhledem k tomu, že Rusko coby hlavní dlužník ze směnek nyní vystupuje na veřejnosti jako nemajetný, povinnost proplatit směnky by zůstala Markíze.

Rusko se u soudu hájil kromě jiného tím, že vystavení směnek bylo součástí urovnání sporu s Kočnerovou firmou Gamatex o obchodní podíly v Markíze. Podobně argumentoval i Kočner, který se ještě v roce 1998 neúspěšně pokusil převzít kontrolu nad televizi Markíza prostřednictvím pracovníků bezpečnostní služby.

Podle prokuratury zmíněný spor byl ovšem urovnán jinou dohodou v hodnotě 80 milionů tehdejších slovenských korun. Obžalovaným přitížila výpověď znalkyně, která zkoumala Ruskovy podpisy. Znalkyně dříve u soudu vyjádřila přesvědčení, že podpisy na směnkách jsou až z období po roce 2013.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání