Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus je nedoběhl. Kdo jsou „preppeři“, od kterých by se Češi mohli učit?

Autor: Markéta Mikešová - 
30. března 2020
05:00

Jsou nenápadní, mají běžná zaměstnání a pohybují se mezi námi. Přesto jsou odlišní. Především v tom, že současná hysterie kolem skupování zásob je zcela minula. Dostatek potravin a zásob, i pro případ koronaviru, mají doma přichystán nonstop. Řeč je o takzvaných prepperech, lidech, kteří jsou „stále připraveni“ na možnou krizi. Spousta se jich vyskytuje i v Česku, kde tvoří celé komunity.

Na někoho preppeři působí jako blázni, jiní v nich vidí inspiraci. Ať je realita jakákoliv, jisté je jen to, že dnes přitahují pozornost jako nikdy předtím. Současná nákaza koronavirem totiž v reálném čase ukazuje, že stát se může doslova cokoliv. Celá milionová města se z hodiny na hodinu ocitnou v karanténě, obchody zavřou, školy přestanou fungovat a lidé zůstanou doma bez možnosti kamkoliv vyrazit.

V takových situacích se o občany stará stát, který aktivuje krizové scénáře a zásoby začne distribuovat pomocí bezpečnostních složek. Preppeři se ale na vnější pomoc nechtějí spoléhat. Už jen kvůli davové panice, která je mnohdy velmi silná – stačilo několik zpráv o nakažených v Itálii a Češi vzali supermarkety útokem, trvanlivé potraviny zcela zmizely.

Začalo to za studené války

Označení „prepper“ vychází z anglického slova prepare, tedy připravit. Nazývají se tak lidé, o kterých by se dalo říct, že absolutně ctí skautské „vždy připraven“. Neustále počítají s možností, že může nastat katastrofa, kvůli které selže základní zásobování a fungování státu. Nemusí jít jen o šíření nákazy jako nyní v případě koronaviru, ale třeba hospodářskou krizi, rozsáhlý výpadek elektrické energie nebo válečný konflikt.

Prepperství pochází z USA z doby studené války, kde byla každodenním strašákem hrozba jaderné války, ovšem dnes je myšlenka přípravy rozšířena po celém světě. Příznivci tohoto stylu života o tom obvykle veřejně nemluví, je to jejich soukromá věc, kterou provozují doma. Přesně vyčíslit je tak nelze. Jsou jich v Česku desítky nebo stovky?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa