Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tragická smrt slavného youtubera: Dominik (†25) hazardoval! Tvrdí odborníci

Autor: yks - 
28. února 2020
12:06

Rád lezl po horách a nevynechával ani náročné štíty. Polskému youtuberovi Dominiku Sochovi (†25) se v únoru stal osudným výstup na Kežmarský Štít ve Vysokých Tatrách. Společně s ním zahynul také jeho kolega (†27), se kterým byli údajně navázáni na stejném laně. Zůstala po něm řada videí, na kterých zaznamenával své výstupy. Je z nich patrné, že s případnými riziky svého koníčku si velkou hlavu nedělal.

V rukou cepín, na nohou stoupací železa, pod sebou stovky metrů hlubokou propast a žádné jištění. Polák Dominik Socha žil životem plným adrenalinu. Ovládla ho láska k horám a své výstupy také dokumentoval na videích zveřejňovaných na youtube.

Není v nich nouze o scény, ve kterých bez jakéhokoliv jištění balancuje na sněhem pokryté skále. Obdivné i varovné komentáře pod nimi vystřídaly kondolence a loučení šokovaných fanoušků.

Varovali ho i chválili

Ti dříve obdivovali jeho osamělé výstupy na vrcholy tatranských i alpských velikánů. Kromě obdivných komentářů se však pod jeho videy objevovaly i varovné hlasy. „Lze tam číst také mnoho komentářů, doporučení a varování, co všechno dělá špatně, a že s tímto přístupem k horolezectví se brzy zabije. Bohužel se proroctví vyplnilo dříve, než dostal rozum,“ uvedl web pro fanoušky lezení horydoly.cz, který o smrti mladého horolezce informoval.

Ty se na stránkách skutečně dají najít. „Pane Dominiku, lezete bez jištění, bojím se o Vás, jako o svého vnoučka, prosím, nehrajte si se životem,“ píše mu jedna divačka. Jiní ale mladíka zase chválí s tím, že má vybavení a ví, jak ho použít. Dominik na většinu komentářů také odpovídal.

Zradilo je počasí?

Slovenská horská služba, která v jednom ze svých příspěvků hovoří o pátrání po obou horolezcích, uvedla, že během dne, kdy na Štít hodlali vystoupit, ve vyšších polohách sněžilo a foukal silný vítr, který způsoboval takřka nulovou viditelnost.

Oba dobrodruhy našli horští záchranáři odpoledne následujícího dne poté, co je zburcovali vyděšení příbuzní. „Horská služba odhaduje, že spadli z výšky přibližně 400 metrů a asi lezli severozápadní hranu Malého Kežmarského štítu, které Poláci říkají Grószův pilíř,“ uvedl zmíněný horolezecký portál.

„Dominiku, nepovedlo se. Je mi to moc líto. Miloval jsi, co jsi dělal, říkal jsi, že každého čeká smrt, ale nejdůležitější je abychom se radovali ze života. Je mi moc líto, že jsi odešel tak brzy. Na shledanou na jiné stezce,“ stojí jako jeden z mnoha komentářů u jeho posledního videa. 

 

tommmy ( 28. února 2020 14:10 )

Youtuber...to je diagnóza?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání