Bitva se odehrála 8. listopadu 1620. V den výročí by se na místě bitvy měla uskutečnit ekumenická bohoslužba a umístění Kříže smíření na mohyle. Kříž by podle generálního sekretáře Ekumenické rady církví v České republice Petra Jana Vinše měl připomínat to, co mají církve společné, tedy službu Bohu a lidem. Autorem návrhu kříže je umělec a řeholník Abraham Fisher.

Historická rekonstrukce s předstihem

Oproti tomu rekonstrukce bitvy se usktueční 19. a 20. září, tedy v době, kdy je ještě příznivé pořasí. Během rekonstrukce bojů se na pláni u obory Hvězda představí jezdci na koních, pěší či trubači z Německa, Francie, Ruska a dalších evropských zemí. Podle předsedy spolku Rytíři Koruny České Martina Cholinského bude počet zúčastněných vojáků rekordní. Diváci se mohou těšit i na pyrotechnické efekty a výstřely z děl. V podvečer 18. září se poprvé uskuteční pochod vojáků z Písecké brány na Pohořelec v Břevnově.

V bitvě na Bílé hoře potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

Nejen rekonstrukce?

Rekonstrukci organizuje Občanské sdružení Bíla hora 1620 a městská část Praha 6 ve spolupráci s pražským magistrátem. Na financování přispěl magistrát 700 tisíci Kč. Podle místostarosty Prahy 6 Jana Laciny (STAN) se nyní jedná o dotaci dvou milionů korun na další projekty spojené s oslavami. V plánu jsou interaktivní hry a digitální procházky bojištěm či konference o významu Bílé hory v českých dějinách v koordinaci s Ekumenickou radou církví, Českou biskupskou konferencí a Federací židovských obcí.

Fotogalerie
15 fotografií