Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Policisté dali mladíkovi drsný budíček taserem: Zabili ho!

Policisté dali mladíkovi drsný budíček taserem, spáč nepřežil. (ilustrační foto)
Policisté dali mladíkovi drsný budíček taserem, spáč nepřežil. (ilustrační foto)  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: chal - 
27. února 2020
15:35

Dva policisté v sibiřském Irkutsku způsobili smrt mladíkovi, který usnul ve voze taxislužby. Chtěli ho probudit paralyzujícím taserem, způsobili však, že nicnetušící zákazník už nemohl procitnout ani za pomoci lékařů. O incidentu dnes na webu informovala irkutská policie.

Podle sdělení vyšetřovatelů policisté v noci na 15. února „překročili svoje pravomoci, když vůči mladému člověku použili bez dostatečného odůvodnění speciální prostředek". Oba si již vyslechli obvinění a na závěr vyšetřování čekají ve vazbě.

Taxikář si podle médií s 24letým mužem, kterého nebyl s to probudit, zjevně nevěděl rady, a tak zavolal policii. Dva strážníci, kteří mezi třetí a čtvrtou hodinou nad ránem na místo přijeli, k důraznému probuzení spáče použili taser. Kýžený výsledek se ale nedostavil, naopak byl tragický.

Elektrické paralyzéry, tasery, používá policie jako donucovací prostředek v řadě zemí, včetně České republiky. Zařízení vypadá jako pistole, která vystřelí dvě elektrody na tenkých vodičích. Zasahuje až na vzdálenost deseti metrů.

Provinilce zneškodní tím, že mu ochromí ovládání svalů a znemožní klást odpor. Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažený je při plném vědomí, vidí a slyší. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

Používání těchto zbraní má své odpůrce, kteří poukazují na to, že zasažení lidé v některých případech zemřeli. Obhájci naopak tvrdí, že tasery životy zachraňují. Místo paralyzérů by totiž musely být při zásazích použity střelné zbraně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání