Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim zneužívá koronavirus k posílení moci: KLDR žádá „absolutní poslušnost“

Autor: ČTK, sova - 
27. února 2020
18:40

Reproduktory chrlí hygienická nařízení, diplomaté jsou izolováni v budovách ambasád, oficiální média vyzývají k „absolutní poslušnosti“. Pchjongjang rozvinul celou škálu výjimečných opatření, aby zamezil šíření epidemie nového typu koronaviru, píše agentura AFP.

Severní Korea, které již sedm desetiletí vládne železnou rukou dynastie Kimů, standardně velmi přísně dohlíží na všechny lidi v zemi. Nyní se ale kontrola ještě vystupňovala ve jménu boje s koronavirem, který vyvolává obavy nejen v severovýchodní Asii.

Severokorejské úřady hbitě uzavřely hranice s Čínou a Ruskem. Strategie izolace je podle diplomatů a odborníků nejúčinnější ochranou země, jejíž infrastruktura a zdravotnictví jsou dlouhodobě nedostačující.

Zákaz vycházení a žádná pošta

Všichni, kteří do KLDR přijíždějí, musí projít 30denní karanténou. Pchjongjang spustil také „antivirovou kampaň“, která zahrnuje prověřování zdravotního stavu lidí přímo v jejich domovech a okružní jízdy dodávek, z nichž se ozývají hygienická doporučení.

Nejdrastičtější omezení se vztahují na cizince pobývající na severokorejském území. Od začátku února musí totiž být v domácí karanténě.

Diplomaté mají zakázáno vycházet do pchjongjangských ulic, což podle ruského velvyslance Alexandra Macegory „velmi negativně působí na psychiku“.

Na ambasádu „nechodí diplomatická pošta, takže není způsob, jak by se k nám dostaly léky nebo jiné zdravotní potřeby“, prohlásil Macegora. Zaměstnanci ruské ambasády nemají právo opouštět komplex s výjimkou toho, kdy vyvážejí odpad na skládku. „Jakmile náš vůz projede vjezdem ambasády, odborníci ho ihned dezinfikují,“ uvedl Macegora.

Velvyslanec a jeho kolegové z ambasády také můžou zapomenout na lekce taekwonda, výtvarné kurzy, korejštinu, bazén, kluziště i chození do pravoslavného kostela. „Mohlo by se zdát, že to jsou drobnosti. Ale právě ony utvářejí náš každodenní život.“

Virus tu není, tvrdí stále KLDR

Za této situace se práce v diplomatické oblasti téměř zastavila, pokračuje diplomat. Žádné schůze, žádná setkání nebo vyjednávání se severokorejskými představiteli nebo jinými ambasádami se nekonají. Kontakt s místními úřady se omezuje na telefonické rozhovory a oficiální upozornění předávaná přes poštovní schránky.

Žádná jiná země by nikdy v reakci na problém na národní úrovni nepřijala taková opatření, myslí si Macegora, podle něhož je situace „výjimečná“. „Z ekonomického hlediska přijde dobrovolná izolace KLDR samozřejmě draho,“ konstatuje diplomat.

KLDR využívá koronaviru k ještě většímu omezování lidí KLDR využívá koronaviru k ještě většímu omezování lidí | ČTK/AP/Cha Song-ho

Podle něj však tuto cenu bude Pchjongjang vždy připraven zaplatit: „Musíme si uvědomit, že otázky národní bezpečnosti, ideologie nebo hrdosti státu, tak jak je Severní Korea chápe, budou mít vždy přednost před ekonomickými zájmy.“ To by měli pochopit všichni, kdo věří, že sankce Pchjongjang donutí, aby ustoupil v otázce jaderných zbraní, i když se mezinárodní vyjednávání ocitla na mrtvém bodě, pokračuje Macegora.

Nový koronavirus se objevil v Číně v prosinci minulého roku a zatím si tam vyžádal více než 2700 obětí. Rozšířil se do několika zemí, zejména Jižní Koreje, která zaznamenala prudký nárůst počtu nakažených.

Severní Korea nadále tvrdí, že přestože sousedí s Čínou, tak do ní virus ještě nepronikl. Mnozí odborníci o tom však mají pochybnosti.

Deník vybízí k „absolutní poslušnosti“

Rodong sinmun, oficiální deník vládnoucí Korejské strany práce, vybízí severokorejské obyvatele k „absolutní poslušnosti“ ve vztahu k úřadům zabývajícím se hygienickými opatřeními.

„Je potřeba mít na paměti, že přesvědčení o vlastní pravdě by mohlo mít nezvratné katastrofální následky, a je nezbytné být stále ve střehu,“ píše deník. Před několika dny upozornil, že jeden jediný případ koronaviru na severokorejském území by mohl být fatální, a nabádal lidi, aby se vyhýbali setkávání na veřejných místech včetně restaurací.

„Společná jídla a rozhovory s druhými mohou představovat hlavní riziko a poskytovat prostor pro šíření infekční nemoci.“

Nezdá se však, že by podobným omezením podléhaly státní záležitosti. Noviny Rodong sinmun ve středu publikovaly fotografie několika členů Nejvyššího lidového shromáždění na místě údajného rodiště bývalého vůdce Kim Čong-ila. Všichni však měli nasazené roušky.

horaIysa ( 28. února 2020 12:01 )

Jsem zvědavej, jak mu to dlouho vydrží. Když nebudou chcípat na chřipku, vychcípají hladem.

horaIysa ( 28. února 2020 11:59 )

Sem netušil, že máš takový smysl pro humor....

vaber ( 28. února 2020 09:25 )

Kim to na rozdíl od politických šašků v Evropě dělá dobře , u nás se bráníme tím že neděláme testy a tak žádný koronavirus nemáme

josefvyskoc ( 27. února 2020 21:36 )

KLDR ma rozumneho vudce! Oni mohou byt na rozdil od naseho rezimu uplne v klidu! Muzeme korejskemu lidu akorat tak zavidet, ze si dokazali do sveho cela zvolit slusneho politika!

zada ( 27. února 2020 20:19 )

Je to sice smutný zjištění, ale je vědecky a praxí dokázáno, že s epidemiemi tohoto typu si nejlépe poradí diktátorský režim. Demokracie bohužel selhává protože se každý ohání lidskými právy apod. Disciplína lidí selhává právě v demokracii, nikomu totiž nelze poručit. Tak milí občané, záleží jen na nás samých jak se k tomu postavíme. Jestli je osobní svoboda nad zdraví a život těch druhých. Nejsem zastáncem diktátorských režimů, ale v této situaci to není o omezování lidské svobody a něco o absolutní poslušnosti.... to jen média to jaksi trochu zlehčují.... přeji hodně zdraví všem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa