Dospívající stále více pijí kafe. Jenže do 12 let jim škodí

Dospívající stále více pijí kafe. Jenže do 12 let jim škodí
Foto: istock
Sdílej na facebooku
29. února  2020 
 06:00

Je vhodné, aby teenageři popíjeli (ať už pro chuť nebo potlačení únavy) kafe, respektive aby konzumovali kofein, který je v něm obsažen? Škodí jejich zdraví, nebo se negativní účinky jednoho či dvou šálků denně přeceňují?

K pití kávy se mládež nejčastěji uchyluje z jiných důvodů, než je její chuť a aroma (k podobně „gurmánskému“ přístupu obvykle musíme dospět). Které to jsou? Zejména povzbuzení, „nakopnutí“ organismu, zmírnění únavy, vyšší výkonnost nebo lepší schopnost soustředění ve škole či při studiu. Dovolíte svým dospívajícím dětem, aby si dávaly kávu každý den? A máte přehled o tom, kolik tohoto kofeinového nápoje spotřebují a jaké jsou vedlejší účinky, když to přehánějí?

...
...
Autor: istock.com

Do 12 let ani kapku!

A pozor také na kakao! Co dělat a jak se zachovat, když za vámi jednoho dne přijde čtrnáctiletá dcera a zeptá se, jestli by si s vámi mohla dát hrnek kávy? Vždyť to přece tak dělá máma i táta, tak co je na tom špatného?!

Na otázku, zda je vhodné, aby mladiství konzumovali kávu, neexistuje jednoznačná odpověď. Odborníci mají na toto téma různé názory a používají odlišné argumenty, zda je, nebo není pití kávy pro dospívající děti škodlivé. Problematická je zejména látka kofein, kterou ale mohou teenageři přijímat i z mnoha jiných nápojů a potravin, včetně oblíbené coca-coly, kakaa, čokolády, bonbonů a lízátek s colovou příchutí nebo ledového čaje (o populárních energy drincích ani nemluvě).

Významným zdrojem diskutabilního kofeinu jsou rovněž některá volně prodejná léčiva určená například pro léčbu nachlazení. Na základě několika studií amerických vědců je ovšem u dětí a dospívajících právě káva nejvýznamnějším zdrojem kofeinu. „Na základě svých dlouholetých výzkumů zastávám názor, že jeden šálek kávy denně neublíží dětem starším 12 let, ovšem jen za předpokladu, že se vyhnou všem dalším zdrojům kofeinu. Což jde jen velmi těžko. Šálek kávy v kombinaci například s plechovkou černého ledového čaje nebo tabulkou čokolády již zpravidla znamená překročení lékaři doporučené denní dávky kofeinu (což je 100 miligramů pro dospívající a 400 miligramů pro dospělé). A jelikož je kofein obsažen v mnoha potravinách, předávkování je poměrně snadné, to bychom si měli uvědomit,“ zdůrazňuje doc. Dr. Jennifer L. Temple, ředitelka výzkumné laboratoře pro výživu a zdraví na University of Buffalo (Státní univerzita v New Yorku).

Větším nepřítelem je cukr!

Z pohledu biochemie je kofein alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Jde o nejrozšířenější stimulant na světě, který se při užívání ve větším množství stává návykovou látkou, tedy drogou. Nadměrné množství požitého kofeinu může mít na děti a dospívající celou řadu negativních účinků, jako jsou potíže se spánkem, nervozita, výkyvy nálad a zvýšené sklony k výbušnosti i agresivnímu chování. Pravidelná konzumace kofeinu může zároveň zvyšovat srdeční frekvenci a krevní tlak. Podobně jako u jiných návykových látek se objevují také abstinenční příznaky – podrážděnost, neklid a třes, nevolnost. Taková jsou lékařsky ověřená fakta. Kolem kofeinu ale zároveň panuje spousta mýtů. Jeden z nich je ten, že pití kofeinových nápojů zpomaluje růst, jelikož prý nadměrné množství kofeinu může způsobovat úbytek vápníku v kostech. Lidé si pak myslí, že současně negativně ovlivňuje růst. A kofein zkonzumovaný v odpoledních a večerních hodinách brání zdravému spánku (během kterého se v organismu tvoří a uvolňuje v nejvyšší míře růstový hormon) – to je další důvod, proč se rozšířila myšlenka, že méně spánku vede k pomalejšímu růstu. „Ukazuje se, že ani jedna z těchto hypotéz neplatí. Rozsáhlá studie, která sledovala téměř stovku teenagerů po dobu šesti let, neprokázala žádnou souvislost mezi kofeinem (a v té souvislosti ani kvalitou a délkou spánku) a hustotou kostí a průběhem růstu. Svým dětem povoluji jeden šálek kávového nebo jiného nápoje s obsahem kofeinu, nikdy ale ne po patnácté hodině odpoledne. Jen tak je zajištěn bezproblémový noční spánek. Pokud jde o oblíbené nápoje, jako jsou například frappucinno, ledová káva nebo coca-cola, za mnohem větší problém, než je kofein, považuji obrovské množství cukru, které obsahují. Pravidelný doping cukrem může v organismu napáchat několikanásobně závažnější škody,“ uvádí doc. Dr. Jennifer L. Temple.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku