Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Diskriminace v letadle? „Jste moc velké,“ říkaly letušky cestujícím s nadváhou

Autor: Darina Jíchová - 
29. února 2020
16:44

Sedadla v letadlech a prostory mezi jednotlivými místy se neustále zmenšují, letecké společnosti chtějí na paluby svých strojů dostat, co nejvíce lidí a nejsnadnější řešení vidí právě ve zmenšení sedaček. Jenže stále více lidí se setkává s tím, že se na sedadlo prostě nevejdou. Jako první toto ponížení pocítili lidé s nadváhou, kteří se domnívají, že je aerolinky diskriminují. Jasným důkazem toho je příběh novozélandské rodiny, která se musela vzdát míst v lepší třídě a potupně se vrátit do ekonomické třídy, kde navíc od letušek dostala prodlužovač k bezpečnostnímu pásu, uvedla stanice CNN.

Na počátku tohoto roku se Novozélanďanka Huhana Iripaová se svými dcerami Renell a Tere pečlivě připravovala na dovolenou. S ohledem na svou vyšší váhu si ženy koupily místo v dražší business třídě s nadějí, že tam budou sedačky větší a ony nebudou mít problém se do nich vejít. Na palubě aerolinek Thai Airways je ale čekalo překvapení, letušky jim oznámily, že se budou muset přesunout do ekonomické třídy.

Letuška: Jste moc velké

„Jste moc velké, jste moc velké, opakovaly nám přede všemi letušky. Tady sedět nemůžete,“ popsala tisku svůj zážitek Iripaová. „Poníženě jsme se musely přesunout do nižší třídy. Důvodem bylo to, že prodlužovací pásy nejdou připojit k přezkám, které jsou v business třídě,“ vysvětlila žena.

Příběh třech žen ale není nijak výjimečný, už řada cestujících zažila nepříjemné okamžiky, kdy se kvůli svým rozměrům museli přesouvat. O tom, kolika lidem dělá problémy složit dlouhé nohy do minimálního prostoru mezi sedadly, nemluvě.

Navíc každá společnost má rozměry svých sedadel trochu jiné, a pokud chtějí lidé cestovat v pohodlí, musí udržovat krok a sledovat, jak to na palubě jejich letu vypadá. Někdy totiž ani dražší sedadlo nezajistí pohodlí.

Tlusťošky na cestách

Aktivistka a cestovatelka Annette Richmondová se rozhodla založit skupinu Fat Girls Traveling, v češtině „Tlusťošky na cestách“, kde sdílí tipy a triky jak pohodlně cestovat. Její rady jsou určené pro ženy „všech rozličných tvarů“. Richmondová sebe samu označuje za „nomádku“, nemá žádnou stálou adresu a nalétáno má přes tisíce hodin, sama se rovněž zařazuje mezi ženy s nadváhou.

„První a hlavní krok, který musíte učinit, než někam vyrazíte, je výzkum: Podívejte se, s kým letíte a jak vypadají jejich sedadla. Ale pozor! Aerolinky neustále něco mění a zmenšují, pohodlné cestování pro tlusté tak občas vyjde draho. Chtějí z nás vytřískat co nejvíc,“ Richmondová si rozhodně nebere servítky.

„Některé země ale mají specifická pravidla a nařízení vzhledem k velikosti člověka. Například v Kanadě pro vnitrostátní lety platí, že pokud člověk potřebuje dvě místa a má na to papír od lékaře, zaplatí pouze za jedno,“ vysvětlila na svém blogu. „Podobné je to v Austrálii, ve Spojených státech něco podobného chybí,“ dodala Richmondová.

Legální pomoc pro ponížené pasažéry

Snad právě proto v USA vznikly firmy, které pomáhají poníženým zákazníkům aerolinek. Jednou z nich je například AirHelp.com. „Hned na začátku klientům říkáme, že případy zahrnující jejich váhu a velikost bude těžké právně zformulovat, aby předem věděli, do čeho jdou,“ vysvětlil zástupce společnosti Christian Nielsen. „Nemáme moc zákonů, které by bránily lidi, co se nevejdou do zmenšujících se sedaček,“ řekl pro stanici CNN. „Konkrétně v USA nejsou žádné,“ objasnil Nielsen.

„Je to katastrofa, každé aerolinky to mají jinak, rozměry sedadla závisí na modelu a stáří letadla. Někdy jsou letadla předělána a modernizována, a velikost místa se tak zase změní. Strávila jsem hodiny porovnání velikostí sedaček u první, business a ekonomické třídy různých společností,“ povzdechla si podnikatelka Lauren Haberová pracující se ženami s nadváhou.

Obézních lidí přibývá

Nadváha a obezita je nastupující trend, před kterým varují lékaři. V prosinci 2019 vyšla v odborném časopisu New England Journal of Medicine studie, podle které bude do roku 2030 polovina americké populace obézní.

„Pro lidi s nadváhou nejde jen o jedno sedadlo v jednom konkrétním letadle,“ poznamenala Richmondová. „Když si někdo vysoký v letadle postěžuje, že nemá prostor na nohy, většinou ho bez problémů a hlavně bez pichlavých poznámek přesunou,“ doplnila Richmondová z vlastní zkušenosti.

Její výrok potvrzuje Haberová, které poukázala na výzkum z loňského roku. „Na 80 procent Američanů podle statistik nemá rádo lidi s nadváhou, v tomto počtu musí být zahrnuti i právě lidi s nadváhou,“ sdělila stanici CNN. „V zemi roste napětí, vycítíte to z pohledů ostatních. Dívají se na vás, jakoby říkali: To sis udělala sama, ty sama jsi ztloustla a je tvou povinností zase zhubnout. Jen si představte, jaké je to sedět vedle takových lidí, jejichž váha je navíc považována za normální a přijatelnou. Ve vzduchu před nimi neutečete,“ prohlásila Haberová.

Co bude dál? To je otázka, kterou si kladou nejen Richmondová a Haberová, ale také vědci. Jedním řešením by byla masivní transformace leteckého průmyslu, která se ale podle odborníků očekávat nedá. Sedadla se jen tak zvětšovat nebudou.

„Hele, já vím, že jsem tlustý.“

Značnou pomoc nabízí i moment, kdy se do sedačky nevejde nějaká celebrita. Jak se tomu stalo v případě amerického režiséra Kevina Smithe v roce 2010. Za Smithem přišla letuška s tím, že si kvůli svým rozměrům musí zaplatit druhé sedadlo, režisér byl nakonec z letadla společnosti Southwest Airways vyveden.

„Hele, já vím, že jsem tlustý. Ale do sedačky jsem se vešel, nebyl to problém. Pás jsem roztáhl na maximum a snížil jsem opěrky a nebylo to pohodlné, ale seděl jsem a vydržel bych to. Se Southwest Airways už nikdy nepoletím,“ vylil si tehdy zlost na svém twitteru. Aerolinky se režisérovi omluvily a díky skandálu změnily nastavení pro lidi s nadváhou. A později jejich nová sedadla a pravidla vyzkoušel i Smith, let zhodnotil jako bezproblémový.

villon ( 29. února 2020 23:58 )

Tlusťochy by měly střílet. Jenom žerou a žerou.

naidka ( 29. února 2020 19:30 )

Monstrózní lidé by si měli v letadle kupovat dvě sedadla - a hlavně vedle sebe.

baronessa ( 29. února 2020 17:53 )

Vždyť je to naprosto jednoduché. Člověk, který potřebuje dvojnásobek místa pro svůj zadek, si zaplatí dvě sedadla. Mně je krajně nepříjemné, když se na mě třeba v autobuse na dvojsedadle navalí spolucestující, který je nejenom obézní, ale je oblečený v tlusté bundě, takže já vlastně sedím na půlsedadle, abych se ho nemusela dotýkat.

kozmix ( 29. února 2020 17:25 )

Jaká diskriminace??? Tlustí by si měli nejen v letadle platit dvě místa. Je hrozné s tlustymi cestovat. Bez svého klidu, čistého vonaveho vzduchu.... Omezující. Ať necestují nebo platí dle své monstroznosti 😠

Zobrazit celou diskusi