„Každý si myslí, že jsem pivo začal vařit, protože jsem se někde tajně napil a hrozně mi chutnalo. Opak je ale pravdou. Pivo mi vlastně dlouho vůbec nechutnalo,“ směje se sympatický Jakub, kterému není ještě ani 30. „Už jako malý jsem tátu přemlouval, aby si pivo objednal. Zkrátka mě ten nápoj od mala tak nějak fascinoval,“ usmívá se.

Jakub se během let z máminy panelákové kuchyně posunul opravdu hodně. Z osmiletého gymnázia kvůli své zálibě odešel studovat pivovarnictví, a potom dokonce nastoupil na VŠCHT. „Bohužel, vejška vůbec nesplnila moje očekávání. Navíc jsem zjistil, že k vaření piva bychom se dostali až po třech letech. Tak dlouho se mi čekat nechtělo, tak jsem odešel,“ vypráví svůj příběh.

Vlastní pivovar

I když měl Jakub specializovanou střední školu. Měl problém sehnat v oboru práci. „Po střední mě nikde nechtěli, takže mi nezbylo nic jiného, než si založit pivovar vlastní. Bez peněz, bez pivovaru (smích).  A tak v roce 2012 vznikl pivovar „létající“ – Falkon! Jo a pivo už mi tehdy docela chutnalo,“ směje se Jakub.  A co je to vlastně ten „létající pivovar“?  Tak se nazývají pivovary, které vaří svoje jedinečné pivo, ale nemají k tomu ani technologii ani budovy. „Zkrátka mám jen svoji vlastní recepturu a všechno ostatní si pronajímám,“ vysvětluje.

Kooperace mezi pivovary

Na úplném začátku vařil Jakub jen 2 nebo 3 hektolitry piva. Postupně se dostal až na 700 a číslo se nadále zvyšuje.

Falkona se snažím vařit tak, aby mě to co nejvíc bavilo, takže poslední dobou vařím samé "kooperační" várky s jinými pivovary. Sedneme si, vymyslíme recepturu a pivo uvaříme společně. Takový mezipivovarský teambuilding,“ směje se. Jednou z posledních kooperací je určitě s létajícím pivovarem Černý potoka z Jičína. Pánové dali hlavy dohromady a vyrobili New England IPA s lesními brusinkami a sušenou vrbovkou.

Vlastní podnik

Jakub ale nezůstal jen u vaření piva. Rozhodl se, že si otevře i hospodu, kde bude lidem nabízet jen to nejlepší, co se na trhu objeví. A rozhodně nezůstává nijak při zemi, v jeho pivním baru Malý/Velký zákazník najde skvosty z celého světa. „V baru prodáváme vedle sebe to nejlepší z českých a zahraničních pivovarů, abychom nabídli přímé srovnání toho, jak české minipivovary v konkurenci těch špičkových světových obstojí. Musím říct, že mám velkou radost, že se v posledních letech blížíme světové špičce. A to nejen s ležáky plzeňského typu," chválí Jakub českou výrobu.

Z těchto důvodů letos rozjel i velkoobchod, aby mohl přivážet to nejzajímavější a nejčerstvější, co se v Evropě vyskytne. Jeho bar také před pár dny dostal už podruhé za sebou cenu od ratebeer.cz za nejlepší pivní bar v Čechách.

Fotogalerie
12 fotografií