Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čech nakažený v Itálii koronavirem promluvil: Jaké má příznaky, s kým byl v kontaktu

Autor: simao - 
1. března 2020
21:35

Koronavirová nákaza dorazila i do Česka. Jeden ze tří ohlášených nakažených ležel v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a v neděli vpodvečer byl převezen do Prahy. Muž (44) z Děčína pobýval společně s manželkou a čtyřmi dětmi na lyžařské dovolené v italském alpském středisku Auronzo di Cadore. Druhý den po návratu se mu jako jedinému z rodiny přitížilo a manželka ho odvezla do nemocnice. Pro Českou televizi popsal, co se dělo. A jak se nyní cítí.

Česko má první tři nakažené koronavirem. Profesora (68) ze zemědělské univerzity, který se nakazil v italském Udine, a mladou dívku z USA (21), která s kamarádkou z Ekvádoru přicestovala z Milána, kde společně studují. V Praze se následně ubytovaly přes Airbnb, než se šla Američanka ohlásit do Motola, že není vše v pořádku.

Do třetice se pak nákaza novým koronavirem objevila u muže (44) z Děčína - lyžaře, kterého tyhle potíže zaskočily. Vrátil se však ze severní Itálie, kde se virus rozmohl ve velkém. Italové hlásí již 34 mrtvých a 1700 nakažených.

„Byli jsme jako rodina sami v oblasti severní Itálie, která spadá pod Benátsko, tudíž vlastně v oblasti, která byla panem ministrem zveřejněna jako oblast riziková,“ uvedl Čech ve vysílání České televize.

Video  První tři případy nákazy koronavirem v Česku: Nejezděte do rizikových regionů, pokud nemusíte, vyzývá Vojtěch.  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Redaktorka ČT s ním mluvila po telefonu. „Převezli mě z Ústí do Prahy. Jsme pouze na karanténě a asi se čeká, jaký bude další průběh zdravotního stavu,“ pokračuje.

Nakažení má za záhadu

Jak celé peripetie v případě nakaženého Čecha začaly? „Přes hygienickou stanici nám bylo doporučeno, abychom v případě jakýchkoli příznaků kontaktovali nemocnici. Nemocnice odebrala vzorky s tím, že se čekalo do dnešního dne na výsledky,“ popsal nakažený Čech.

Jak si vysvětluje, že chytil koronavirus? „To si vůbec nedokážu vysvětlit. Je to pro mě více méně do teďka záhadou, protože asi ještě do dvou hodin jsem si to vůbec nepřipouštěl a představoval jsem si, že je to všechno jenom souhra okolností a náhod a mediální humbuk, přičemž já sám se cítím úplně v pohodě. Já se cítím jenom tak, jako že mám rýmu, protože mi trochu přistydly dutiny, když jsem se zpotil na horách. Ale jinak si vůbec nepřipadám nemocný,“ uvedl dále v ČT.

Ohledně své manželky a dětí poznamenal, jak to s nimi nyní je: „Tak jako asi se všemi rodinami, co strávily pobyt v rizikové oblasti, tak mají nařízenou karanténu. Podle vyjádření ministra zdravotnictví a tak, jak nám bylo sděleno, tak všem lidem, kteří se vracejí z dovolené z inkriminovaných oblastí, je doporučena 14denní karanténa.“

Příznaky během cesty nakažený Čech nepociťoval, projevily se až po návratu domů. „Ne, ne, ne, všechno v pohodě,“ řekl ČT lyžař zaskočený koronavirem. Prvotních příznaků si nijak více nevšímal. „Přikládal jsem to únavě z cestování, z jízdy autem a únavě z návratu, takže druhý den po návratu,“ zmínil, kdy si uvědomil, že není vše v pořádku.

Po návratu nikam nešli, měli ještě dovolenou

Situaci prý začal řešit okamžitě. „Okamžitě. Dá se říct, že ten den, kdy jsem si ráno říkal, že je to asi o teplotě, trošičku. A přitom ta teplota byla velmi nízká. Tak spíš jenom z preventivního hlediska vzhledem k rodině jsme to nahlásili hygienické stanici,“ pokračuje.

Byl Čech, který se na lyžích v Itálii nakazil koronavirem, s někým v kontaktu? „Ne, ne, ne, ne. My jsme byli jenom sami jako rodina. Naštěstí všechno v pohodě takhle, že to bylo bez kontaktu s jakýmikoli dalšími osobami. A dá se říct, že to bylo hned po příjezdu. Nebo následující den po příjezdu, kdy jsme byli doma, nikam jsme nešli, protože jsme měli ještě dovolenou, takže ten jeden den, jedno vybalování a teprve následující den ráno okamžitě...,“ uvedl také pro ČT.

Neměl kašel ani dušnost

Nyní vyhlíží, co s ním po převozu na Bulovku bude dál. „Já si myslím, že to je stejná pozice, jako kdyby ty výsledky byly negativní. Tudíž se tady bavíme o 14denní karanténě, která byla, dá se říct, předem jasná, takže se nic nemění v tomhle. 14 dní je člověk doma a bude pozorovat svoje výsledky. Já se cítím, jako že mám rýmu, a to je tak asi všechno. Ani nemám kašel, ani nemám žádnou dušnost, ani nemám horečku vysokou. Dokonce už to bylo dneska ráno úplně bez teploty. Já se cítím úplně v pohodě,“ pokračuje Čech, který si z Itálie odvezl koronavirus.

A přístup zdravotníků si chválí. „Vstřícný, velmi vstřícný. Vše na pohodu. Samozřejmě podléhá to všem záležitostem spadajícím pod infekční nákazu. To znamená ty ochranné pomůcky a to všechno je tady zabezpečeno na maximální úrovni,“ poznamenal nakažený Čech. Na dotaz redaktorky ČT, zda měl v Ústí spolupacienta, který neměl ochranné pomůcky, neodpověděl.

Video  Tisková konference Ministerstvo zdravotnictví  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 2. března 2020 18:36 )

Tak média "perlí" Nemocinkatej pán, trochu ráma...teda v překladu "smrt na jazyku"...potěš nás koště, že se to mezi "chlapy" roznese...hluboce cítím se zdravotníky, jaké "terno" musí s touto záměrnou hysterií podstupovat

milan1959 ( 2. března 2020 16:51 )

S kým letěl Mynář a spol. do Číny ?!? To nás zajímá !!!

naidka ( 2. března 2020 14:49 )

Mně není jasná jedna věc. Roušky jsou totálně vyprodané, ale člověka s rouškou není nikde vidět. Buď si je lidi šetří jak se říká "pro strýčka Příhodu" anebo je začnou nosit, až mediální pandemie opadne. A těm, co nasyslené roušky zbydou, může potom poradit mistr improvizace a kuřecích kůžiček Láďa Hruška, co si z nich vyrobit.

moonii ( 2. března 2020 14:01 )

A čím nakazil? Rýmou? Vy když máte rýmu tak si hned voláte záchranku a pak dva týdny nevycházíte z domu? Co jiného koronavirus způsobuje než rýmu a nachlazení, v horších případech chřipku. A ano jedinci s oslabenou imunitou na to mohou umřít, ale oslabení jedinci mohou umřít i na běžné nám známé nemoci. Nechcete pána třeba ukamenovat za to, že si dovolil ject na hory a neseděl doma s pytlem mouky? Neskutečný, jak dokážou média zblbnout a ještě více nevěřím tomu kolik je mezi námi ovci.

Huron ( 2. března 2020 13:03 )

Jsou i jiné destinace,jenom trouba a jemu podobní nedbá upozornění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa