Pro svoji sytě červenou barvu  klobouku s bílými šupinkami na povrchu ji v lese nepřehlédnete a jen zřídka dochází k tomu, že by ji někdo nedopatřením snědl a otrávil se.  Houba, na kterou narazíte od července do října, bývá v pohádkových knížkách vyobrazená jako symbol zla, přitom ale dokáže být prospěšná a odpradávna se používala v lidovém léčitelství, například při artritidě.

Recept na tinkturu na klouby

Vyzkoušet můžete tento babský recept na tinkturu, která uleví bolavým kloubům. Tento přípravek samozřejmě, jak zdůrazňuje mykolog, nenahrazuje návštěvu lékaře.

Postup:

1. Nasbírejte muchomůrku červenou. Vybírejte takové plodnice, co mají na kloboucích co nejvíce bílých teček.

2. Klobouky nakrájejte na malé proužky, vložte do zavařovací sklenice a zalijte vodkou. Směs nechte zhruba 3 týdny v chladu. Sklenici dobře označte!

3. Obsah sklenice slejte do menší lahve, opět ji dobře označte a nadále ji skladujte v chladu. Do tinktury namočte plátěný hadřík a přiložte ho na bolavou ruku nebo nohu. Tu pak ještě omotejte igelitovým sáčkem, následně zabalte do ručníku a nechte působit celou noc.

Muchomůrka červená jako rituální droga i homeopatikum

Muchomůrka červená má halucinogenní účinky a mnoha národy byla proto považována za posvátnou rituální houbu. „Nové výzkumy ukazují, že psychotropní účinky muchomůrek byly známy už od doby kamenné v celé Asii i Evropě, odkud se rituální používání rozšířilo do mnoha oblastí Ameriky. Opojný účinek však nepůsobí jen na lidi – jsou známy případy, kdy tuto houbu záměrně konzumovali sobi nebo veverky,“ říká mykolog Pavel Hruška s tím, že v současnosti se muchomůrka červená využívá zejména v homeopatii, a to při léčbě nervové lability, epilepsie, Parkinsonovy nemoci a roztroušené sklerózy.

S konzumací ale rozhodně neexperimentujte. I když nejde o nejjedovatější houbu, zaděláváte si s ní na pořádnou nevolnost, která podle  statistik dokonce ve 2 až 5 procentech případů končí smrtí (nejvíce u seniorů a dětí). Vystavujete se také riziku badtripu, tedy nepříjemného zážitku po požití psychotropní látky, který může vyústit až v děsivou úzkost.

Jaké další znaky jsou – kromě výrazného klobouku – pro muchomůrku červenou typické? A které muchomůrky jsou ještě u nás časté? Podívejte se do fotogalerie.