Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Koronavirus vyléčíte bělidlem a česnekem, může za něj 5G síť“: Nevěřte fámám na webu

  • Autor: Mii - 
    5. 3. 2020
    05:00

    Přes 94 tisíc nakažených, 3 tisíce mrtvých a desítky tisíc lidí v karanténě. Nákaza koronavirem COVID-19 se nebezpečně šíří a spolu s tím roste i počet nepřesných informací, které lze ve vztahu k chorobě dohledat. Některé se týkají údajných „zázračných“ léků, další řeší kroky Číny, či zda nemoc nezhoršují technologie. Jsou to hoaxy i obyčejné konspirační teorie. Světová zdravotnická organizace (WHO) i proto spustila projekt nazvaný EPI-WIN, v rámci kterého chce s tzv. fake news bojovat. Dezinformace totiž mohou v konečném důsledku „nasekat“ větší paseku než samotný koronavirus, říká.

  • 1.Konzumování masa vám neublíží

    Jednou z věcí, kolem které se na internetu rozvířila bouřlivá debata, je zda nemůžete koronavirus chytnout z pojídání masa. Myšlenku zřejmě inspiroval fakt, že jako hlavního původce nákazy vědci podezřívají čínský zvířecí trh, konkrétně netopýry, kteří představují pro určitou skupinu lidí delikatesu.

    Jenže je rozdíl jíst zvíře zabité na nehygienickém trhu uprostřed čínského města Wu-chan, epicentra nákazy, a zvíře, jehož maso koupíme v supermarketu. Pro běžně prodejné maso jsou stanoveny přísné standardy, které zajišťují, aby ničím nakaženo nebylo. Navíc neexistuje důkaz, že by zvířata COVID-19 vůbec přenášela – pokud s tím něco měl netopýr společného, tak to, že byl původcem nákazy, ne přenašečem.

    Přesto se myšlenky „konzumace masa může vést ke koronaviru“ chytila mezinárodní organizace PETA, která se stará o práva zvířat. „Vědci tuší, že kontakt s živými zvířaty nebo jejich mrtvými těly může u lidí způsobit koronavirus,“ napsala na twitteru a pak dodala, že jí přijde jako podivná náhoda, že anglické slovo „coronavirus“ je anagramem pro výraz „carnivorous“ (masožravý).

    Okamžitě se za to na ni strhla vlna kritiky, organizace byla osočena z šíření nepodložených informací. „Jsem vegan, přesto vás prosím, raději mlčte,“ reagoval například uživatel na twitteru.

    Video  Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ke koronaviru. 
    Video se připravuje ...

  • 2.„Zázračné“ léky nefungují

    Protože na koronavirus stále neexistuje vakcína, lidé hledají způsoby, jak se s nákazou vypořádat na vlastní pěst. Někdy jde o neškodné přírodní produkty, jindy o nebezpečné chemikálie jako bělidlo. Internet jimi byl během posledních týdnů doslova zaplaven. Realita je ale taková, že žádný lék skutečně neexistuje a „zázrak“ ze sociální sítě v lepším případě nic neudělá, v horším vám ublíží.

    Nejnebezpečnější je v tomto směru doporučování tzv. miracle mineral solution (MMS). To je přípravek na bázi bělidla, který podle některých lidí dokáže vyléčit prakticky jakoukoli chorobu, dokonce i autismus. Tato tvrzení o něm existují déle než 15 let.

    Ovšem v základu jde o obyčejnou úklidovou chemii (chloritan sodný, kyselina chlorovodíková, chlornan vápenatý, atd.), která by se v žádném případě nikdy neměla konzumovat. Nejen, že člověku koronavirus nevyléčí, ale akorát si poleptáte vnitřnosti. Před MMS v minulosti varovaly mimo jiné česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

    Video  Nejezděte do rizikových regionů, vyzývá kvůli koronaviru ministr Vojtěch  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Bělidlo však nemusíte zcela zatratit. Jen ho použijte na uklízení předmětů typu kliky od dveří, kde se můžou viry vyskytovat. Jako dezinfekce totiž funguje skvěle. „Bělidlo či dezinfekce na bázi chlóru a další roztoky jako 75 procentní etanol, kyselina peroctová a chloroform jsou výborným způsobem, jak zabít koronavirus na běžných površích, kde je přenos možný, ne-li pravděpodobný,“ radí WHO.

    Kokain i marihuana jsou špatný nápad

    Nejen MMS si lidé doporučují. Vyléčit koronavirus podle některých nepodložených zpráv má umět i konzumace sezamového oleje a česneku. Jenže žádným olejem tomuto nepomůžete a česnek sice dokáže vylepšit imunitu a je velmi zdravý, ale také na COVID-19 nijak nepomůže.

    Nefungují ani červené mořské řasy, které dle některých studií mohou přispět k boji s nachlazením, jelikož mají určitý antivirový efekt. „Problémem je, že existuje 4000 druhů těchto řas a jen některé bojují s virovými chorobami,“ varovala organizace The McGill Office for Science and Society (OSS), která se věnuje vyvracení mýtů z oblasti vědeckých poznatků. „Bez potvrzení, správného označení a osvědčení je to k ničemu,“ dodala.

    V neposlední řadě koronavirus nevyléčíte ani marihuanou. Kanabinoidy v ní obsažené sice obsahují jisté antibakteriální účinky, ale COVID-19 je virová nákaza, takže k boji nepřispějí. A možná nejbizarnější doporučení? Léčit koronavirus kokainem. I takové zprávy se na internetu objevily. To se nepokoušejte v žádném případě, kokain, kromě toho že je návykový, může přispět k dýchacím problémům, které rozhodně nepomohou s vyléčením respirační nemoci jako je COVID-19.

    Pracovníci dezinfikují obchodní čtvrť jihokorejského Seoulu (27.2.2020) Pracovníci dezinfikují obchodní čtvrť jihokorejského Seoulu (27.2.2020) | ČTK/Ahn Young-joon

  • 3.Čína se neuchýlila ke kanibalismu

    Lidé rovněž spekulují nad tím, co všechno se ve vztahu k chorobě tají. Na sociálních sítích se například objevila informace, že Čína měla požádat zdejší nejvyšší soud o souhlas se zavražděním 20 tisíců lidí nakažených koronavirem, aby zabránila jeho šíření.

    To je lež, nic podobného neproběhlo, ani o to země nežádala. Zpráva se objevila na webech, které neuváděly autora, ani nezmínily, jak k informaci přišly. Přesto byl text sdílen tisíci lidmi – dokonce s fotografiemi, které měly ukazovat kouř z masových kremací. Šlo ovšem jen o upravenou předpověď počasí.  

    Číňané se také měli kvůli koronaviru uchýlit ke kanibalismu, konkrétně pojídání malých dětí a místní vláda to má tajit. Nicméně není jasné, proč by to lidé dělali, ani kde se informace vzala. I tak se jí na sociálních sítích dostalo mimořádně velké popularity.

    Žena na kole v obytné čtvrti ve Wu-chanu, odkud koronavirová nákaza přišla Žena na kole v obytné čtvrti ve Wu-chanu, odkud koronavirová nákaza přišla | Reuters

  • 4.Firmy o COVID-19 nevěděly předem

    Možná jste v minulých dnech narazili na internetu na podezřelou fotografii. Je na ní běžně dostupný čisticí prostředek, který vídáte v drogeriích několik let, jak má na zadní straně napsáno, že „dokáže bojovat s lidským koronavirem“. Věděl jeho výrobce, že epidemie přijde? Má s ní něco společného? Podobné otázky si konspirační teoretici začali rychle pokládat. Jinak přece není možné, že čistič podlah z roku 2018 má na sobě napsanou zmínkou o koronaviru.

    Ale ono je. Způsobuje to fakt, že koronavirus je celá skupina viru – SARS a MERS byly rovněž koronaviry. Současná nákaza se týká pouze jednoho koronaviru nazvaného COVID-19. Ve skutečnosti byl první virus z této skupiny identifikovaný již v 60. letech minulého století. Ne vždy jsou navíc koronaviry smrtící, většina z nich vám způsobí maximálně horší nachlazení. Standardně na ně funguje dezinfekce, proto je na některých čisticích prostředcích napsáno, že dokážou bojovat s koronavirem.

    Čistící prostředek, který tvrdí, že dokáže bojovat s koronavirem Čistící prostředek, který tvrdí, že dokáže bojovat s koronavirem | reprofoto Twitter

  • 5.5G sítě za koronavirus nemůžou

    Nechybí ani dezinformace týkající se sítí nové generace 5G, protože ty patří mezi nepopulárnější téma konspirátorů za poslední rok. Na internetu se v posledních dnech objevily zprávy, že sítě 5G snižují lidem imunitu, takže jsou náchylnější k nákaze koronavirem. A když už jsou nakažení, tak u nich komplikují průběh nemoci. Jako příklad bylo dáváno, že pár týdnů před vypuknutím nákazy byly ve Wu-chanu, epicentru nákazy, instalovány právě sítě 5G.

    „Neplechu“ měly způsobit i na lodi Diamond Princess, na které se vyskytlo přes 500 nakažených a která z karanténních důvodů kotvila v japonském přístavu. Takový počet nemocných zde měl být z toho důvodu, že loď měla používat ke komunikaci 5G. Vlastně všude, kde je hodně případů koronaviru, najdou konspirátoři nějaký vztah k 5G.

    Je pravda, že 5G sítě ještě nebyly nikde v plném rozsahu instalovány a zdravotní účinky tudíž nemohou být na sto procent prozkoumány. Ale dosavadní oficiální informace (včetně těch od Českého telekomunikačního úřadu) uklidňují – 5G není zdraví nebezpečné. Kdyby bylo, nikdo by tuto technologii nezaváděl.

    Že se 5G testovalo ve Wu-chanu, je také pravda. Nicméně testovalo se i v Šanghaji, Pekingu a dalších městech. Kdyby skutečně vedlo k takové epidemii, musela by všude propuknout ve stejné míře. A pak je tu fakt, že koronavirus se aktuálně masivně šíří například v Íránu, kde žádné podobné sítě vůbec nejsou. To samé platí pro další země.

    Video  Předseda Sdružení praktických lékařů hovoří o připravenosti praktiků na koronavirus  - Andrea Ulagová, Blesk
    Video se připravuje ...

  • 6.Dezinformace vedly k protestu

    Existuje dobrý důvod, proč by se tyto hoaxy a konspirace měly vyvracet. Kdyby se tak nedělalo, mohlo by to narušit snahy zamezit šíření nákazy, říká WHO. Stejnou věc uvedl v lednu její přední expert pro mimořádné události Mike Ryan. „Potřebujeme vakcínu na dezinformace,“ apeloval na veřejnost expert kvůli koronaviru.   

    Mohlo by totiž dojít k událostem podobným těm z Ukrajiny na konci února. Tehdy si lidé mezi sebou začali rozesílat falešný email, že v zemi je pět nakažených a místní ministerstvo zdravotnictví to tají. Zpráva se rozšířila zrovna v den, kdy vláda evakuovala z Číny své občany.

    Někteří Ukrajinci v nich začali vidět hrozbu a chtěli jejich příletu zabránit, což vyústilo v ozbrojený střet s policisty. Přitom v zemi nebyl ani jeden nakažený, jak upozorňoval i prezident Volodymyr Zelenskyj. K několika demonstracím tedy došlo pouze na základě hoaxu.

    Protest na Ukrajině proti evakuaci občanů z Číny (26.2.2020) Protest na Ukrajině proti evakuaci občanů z Číny (26.2.2020) | Reuters

argo2013 ( 19. března 2020 23:33 )

MMS funguje, mám vlastní zkušenost, nevím proč lidem lžete, je to pohrdání s lidským životem, jaké poleptání žaludku? Pisatel článku je primitiv který nic neví o MMS a ty svoje domněnky ať říká tisícům lidí vyléčeným z malárie za pouhé 3 dny. MMS je jediná správná volba!!!

al.bunda ( 5. března 2020 08:17 )

Proč ti ***i nenapíšou že je taky zhruba polovina toho počtu úspěšně vyléčena.......jo vlastně,to by neznělo tak senzačně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa