Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotnou hrdinku Marii za války mučilo gestapo: Porodit směla, přežít nikoli

Marie za války přes hranice převedla desítky vojáků: Těhotnou ji mučilo gestapo, zemřela v koncentračním táboře.
Marie za války přes hranice převedla desítky vojáků: Těhotnou ji mučilo gestapo, zemřela v koncentračním táboře.  (Autor: Moravský zemský archiv)
Autor: rc - 
3. března 2020
05:40

Byla drobné postavy, ovšem kuráž měla obrovskou. Marie Pětrošová, známá pod přezdívkou Párátko, za druhé světové války pomáhala dostávat vojáky přes hranice, aby se připojili k zahraničnímu odboji. Mladou hrdinku však čekal tragický osud. Gestapu ji udala hostinská, které měla dlužit peníze. Pětrošová byla brutálně vyslýchána, a to navzdory tomu, že byla těhotná! V mladém věku pak zemřela v koncentračním táboře.

Marii Pětrošové bylo pouhých devatenáct let, když začala přes hranice v oblasti beskydské Morávky převádět české vojáky, aby mohli bojovat proti nacistům. Drobná dívka, které zřejmě kvůli drobné postavě přezdívali Párátko, se narodila v prosinci 1919.

Odboj měla v rodině

Její otec byl železničář a aktivní člen odbojové skupiny. Zřejmě kvůli němu a svému partnerovi Františku Příborskému, který byl členem organizace Obrana národa, se rozhodla pomáhat vojákům prchajícím z okupované země ve snaze bojovat za svou vlast ze zahraniční. „Z dokumentu vyplývá, že do odboje byla zapojena její rodina, především otec, který pravděpodobně pomáhal s převáděním, respektive převážením osob. Jejich dům byl navíc kontaktní adresou, kde se uprchlíci hlásili,“ uvedla historička Pavla Plachá z Ústavu pro studium totalitních režimů pro ČT 24. „Převedla desítky osob a myslím, že o dalších se ještě dozvíme,“ popsala Plachá.

Postup byl dokonale organizovaný

„(...) věc zařídil tak, že na nádraží v Bašce u Frýdku čekal na něho jistý Franta Příborský, kterého podle popisu poznal. Tento ho zavedl do rodiny železničáře Pětroše, kde zůstal do večera, pak jeli taxíkem do Morány do hostince u Morise. Odtud šli na samotu patřící Josefu Motyčkovi (Morávka – Pržno, č. 29), která je několik desítek metrů od státní hranice. Zde se sešel Příborský se svojí milenkou Marií Pětrošovou, zvanou Párátko, přespali tam a 10. 5. všichni tři společně překročili státní hranici na hřebenu Beskyd, východně od Morávky, a sešli do Ligotky Kamenné v Polsku,“ stojí podle ČT24 ve zprávě o přechodových trasách vojáků československého zpravodajského ústředí v Londýně z roku 1939.

Na smrt kvůli „30 stříbrným“

Pětrošová pomohla přes hranice řadě vojáků. Kvůli tomu byla třikrát zatčena. Poprvé to bylo v roce 1938, tehdy gestapo nemělo proti ní žádné důkazy, a tak byla propuštěna. V roce 1940 však byla zadržena znovu. Gestapo při výslechu nebralo ohledy na to, že je v jiném stavu a Pětrošová byla podrobena brutálnímu výslechu. Drobnou dívku podle Plaché udala manželka Ignáce Gřunděla, který byl hostinským horské chaty Kotař. „Tato informace se nachází v protokolu, který s Gřundělem sepsali příslušníci gestapa 4. ledna 1940. Je tam doslova uvedeno, že jeho žena udala Pětrošovou pohraniční stráži kvůli tomu, že měla zlost, že jim nezaplatili za pobyt v chatě,“ uvedla Plachá s tím, že žena navíc nesouhlasila s činností Pětrošové. Ve výpovědi Gřunděla navíc stojí, že jeho manželka udala Pětrošovou kvůli dlužné částce 3124 korun.

Porodit směla, přežít nikoli

Mladá žena však nikoho neprozradila. Za to byla poslána do koncentračního tábora. Nakonec jí však bylo dovoleno porodit v domácím vězení. Poté, co na svět přivedla dceru Milenu, byla znovu odvlečena do koncentráku.

„Tam s ní už zacházeli jako s běžnou vězeňkyní a nebrali ohled na to, že je krátce po porodu. Byla navíc velmi oslabená, jak vyplývá z lékařské zprávy,“ uvedla Plachá s tím, že zemřela ve třiadvaceti na zánět mozkových blan.

Její dcera Milena zná svou maminku, která během války ukázala obrovskou odvahu, jen z fotek a vyprávění. „Z fotek a vyprávění babičky vím, že byla hodná a hezká. Jaké měla oči a vlasy, to vůbec nevím,“ uvedla její dcera pro ČT 24.

gjfish ( 3. března 2020 09:12 )

Zbytek republiky pohltilo Německo 15. 3. 1939 (14. 3. 1939 odtržení Slovenska), tj. skoro 1 rok před počátkem války nám zabrali 1/3 území a půl roku před válkou celé Čechy a Moravu.

gjfish ( 3. března 2020 09:08 )

Když je někdo blbý, nepomůže ani apatyka. Douč se historii. Pro nás to začalo mnichovskou "dohodou" 29. 9. 1938 a následným okamžitým připojením Sudet (1/3 území ČSR) k Německé říši.

Zobrazit celou diskusi