Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Roušek máme na čtrnáct dní.“ Zubař přiznal obavy, v ohrožení jsou i další profese

Autor: blv, ČTK - 
6. března 2020
05:00

Zubaři, veterináři nebo pracovnice nehtových studií přicházejí do nejtěsnějšího kontaktu se zákazníky každý den. Roušky a respirátory potřebují k výkonu své profese. Teď „jedou“ ze zásob a ty se tenčí. „Roušky? Za kolik je prodáváte?“ To nám řekli do telefonu v ordinaci zubaře Olekssi Kalinina. V některých provozovnách se smiřují s tím, že až roušky dojdou, bude na zvážení, jestli neomezí provoz.

Z obchodů zmizely i ty nejobyčejnější roušky, které před koronavirem ani trochu nechrání. Všem, kdo si je v obavách před touto nákazou koupili, jsou na nic. Teď ale chybějí, nebo brzo budou chybět těm, kdo je potřebují k výkonu své práce. Může se stát, že vás odmítne zubař, veterinář, v tom nejlepším případně kosmetička.

A problém se týká i řady dalších profesí. „Zatím máme v naší asociaci první signály od malířů (broušení stěn), podlahářů, suché výstavby, lakýrníků, dále od firem, které zajišťují různé nástřiky, chem. postřiky či čištění kanalizací,“ odpověděla na dotaz Blesk Zpráv Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků. Podle ní to dosud není nic masivního, ale v případě delšího trvání problémy nastanou. 

Podle zákoníku práce, pokud zaměstnavatel nezajistí patřičné ochranné pomůcky, v tomto případě roušky, hrozí mu od inspekce bezpečnosti práce pokuta až dva miliony korun. 

Respirátory jenom pro vyvolené

Ministerstvo financí ve středu rozhodlo o maximální ceně respirátorů - 175 Kč (vyrobené v EU) a 350 Kč (vyrobené mimo EU) bez DPH.  „Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

Zároveň začal platit zákat vývozu respirátorů FFP3 do zahraničí. Jenže tato opatření živnostníkům ani firmám nepomohou -  ochranné prostředky jsou určeny pro zdravotníky, u nichž je největší pravděpodobnost, že se s koronavirem setkají. 

Zásoby na 14 dní

„Zatím máme roušek dost, ale všechno to jsou skladové zásoby,“ řekli nám na zubní klinice Astella. A podobně to vypadá i v dalších zubních ordinací, které Blesk Zprávy oslovily. Nikdo netuší, co bude, až z krabic zmizí poslední rouška - distributoři totiž mají nouzi. 

Zubaři a zubní asistentky se setkávají s různými mikroorganismy ve slině, na sliznicích, na zubech, zubních protézách i v krvi ošetřovaných. A k pacientovi má opravdu blízko. Za běžných okolností by mu stačila obyčejná, třívrstvá rouška. V případě epidemie by ale respirátor FFP 3 byl naprostou nutností.

„Roušky? Za kolik je prodáváte?“ To nám řekli do telefonu v ordinaci zubaře Oleksii Kalinina. V telefonu prskalo a sestřička z otázky slyšela jen klíčové slovo. Tady už totiž jejich nedostatek začínají pociťovat. „Zásoby máme ještě tak na 14 dní,“ řekla Blesk Zprávám.

Nepochodíte ani u veterináře

Pes nebo kočka koronavirus od člověka zřejmě nechytnou. A obráceně to v tomto případě také nehrozí. „V minulosti tu byl SARS z cibetek nebo MERS od velbloudů. Tentokrát jsou v podezření vrápenci (druh netopýra, pozn.red.), u kterých byl zjištěn virus s podobnou DNA,“ říká  veterinář Martin Grym. Kvůli vrápencům ale roušky nepotřebuje.

Ty jsou nezbytné především při chirurgických úkonech - stejně jako v případě lidí, chrání doktora zvířecího pacienta před infekcí. Bez nich je operace naprosto nemyslitelná.

„Roušky máme ještě v zásobě, ale další nedostáváme - distributoři je nemají,“ opakuje veterinář věty, které Blesk Zprávy slyšely v mnoha telefonátech. 

Zapomeňte na nehty 

Bez nablýskaných nehtů se asi po nějakou dobu ženy obejdou. Nedostatek roušek ale může ohrozit živnost nehtových kosmetiček. „Roušky zatím u nás jsou, ale málo, potřebovali bychom doplnit zásoby, jenže není kde,“ řekli nám ve studiu Only Nails. Ve studiu Flér nám rovnou řekli: „Otevřeli jsme poslední balení.“

Běžně v nehtových studiích roušky používají ze dvou důvodů - pracovnice se dostávají do blízkého kontaktu se zákazníky a zároveň je chrání i před mikroskopickým prachem, který vzniká při broušení.

„Pokud situace takhle bude dál pokračovat, je na zvážení omezení provozu. Opravdu z toho máme obavy,“ uvedla pro Blesk Zprávy Iva Černíková ze studia Flér. 

Kdy roušky budou?

Pro zmíněné tři profese to s rouškami nevypadá zrovna nadějně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden na tiskové konferenci uvedl, že se pokusí zajistit roušky alespoň pro praktické lékaře - například o zubařích nepadlo ani slovo. Jenže i roušky pro zdravotníky budou nejdřív za několik týdnů. „Je to problém v celé Evropě. Komunikujeme s dodavateli, jsme schopni to vyřešit v řádu týdnů. Nejspíš bychom je zajistili v jiných zemích,“ uvedl ministr. 

Výrobci nanovlákenných respirátorů a roušek navyšují své výrobní kapacity, přesto nestíhají pokrýt poptávku odběratelů. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Pavel Malúš.

Například brněnská firma Respilon, která si standardně nechávala vyrábět finální produkty v Číně, se ale podle něj ke svému tamnímu zboží nyní nedostane.

Roudnická firma Pardam, která vyrábí nanovlákenné respirátory, pracuje na přípravě nové automatizované linky, uvedl Malúš. Momentálně společnost vyrábí tisíce kusů týdně. V dubnu plánuje vyrobit 100 000 kusů měsíčně, od května ještě více. Celá produkce nanovlákenných respirátorů Pardamu je zajišťována v Česku.

Video  „Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

covidius ( 6. března 2020 06:54 )

Sv-i-ně

covidius ( 6. března 2020 06:53 )

Tak je zakazano obycejnym lidem prodej respiratoru a rousek a na hrade si objednali nekolik set.***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa