Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus v Itálii: Češi se bojí návratu domů, varuje odborník. Kam určitě nejezdit?

Aktualizováno -
3. března 2020
08:30
Autor: ČTK, ula - 
3. března 2020
05:00

V Česku už je pět potvrzených případů nákazy koronavirem. Všichni nakažení jsou v pražské Nemocnici Na Bulovce a všichni do Česka v poslední době přicestovali z Itálie. Lidé by měli podle doporučení Bezpečnostní rady státu zvážit zejména cesty do regionů severní Itálie, které jsou koronavirem nejvíce postižené – zejména do Lombardie a Benátska. Co dělat v případě, že se vrátíte z rizikové oblasti?

Rizikové regiony v Itálii

Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje cestovat do: 

  • Lombardie (město Milán a jeho okolí),
  • Benátska/Veneto,
  • Emilia-Romagna (město Boloňa a okolí),
  • Piemontu (město Turín a okolí).

Preventivní opatření byla přijata v Trentu/Trentinu a regionu Ligurie.

Na nejvíce postižené oblasti v Itálii se můžete podívat na této mapě.

Co dělat, pokud se vrátíte z rizikové oblasti?

POKUD MÁTE PODEZŘENÍ NA NÁKAZU KORONAVIREM (MÁTE PŘÍZNAKY A BYL JSTE V ZASAŽENÉ OBLASTI), NECHOĎTE DO ORDINACE LÉKAŘE, ALE TELEFONICKY HO KONTAKTUJTE!

Po příjezdu zůstaňte doma a TELEFONICKY kontaktujte svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poraďte se. Lékař-epidemiolog příslušné hygienické stanice pak rozhodne o dalším postupu.

Cestovatelům, kteří pobývali v těchto regionech v období od poloviny ledna 2020, ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby v následujících 14 dnech po opuštění regionu sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením na příznaky počínajícího respiračního onemocnění, jako je horečka nad 38 °C a dýchací obtíže.

V případě výskytu uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Registrujete se v DROZDu – kvůli možné karanténě

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, jsou k dispozici infolinky Státního zdravotního ústavu denně na čísle: 724 810 106 a 725 191 367.

V případě, že cestujete do zahraničí, nejen do rizikových oblastí, registrujte se v systému DROZD. Aplikace umožňuje se v případě potřeby ministerstva zahraničí s občany rychle spojit, v souvislosti s koronavirem hlavně v případě, že je v dané oblasti vyhlášena karanténa.

Video  Nejezděte do rizikových regionů, vyzývá kvůli koronaviru ministr Vojtěch.  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak se chránit?

  • dodržovat zásady respirační hygieny,
  • často mýt ruce mýdlem a vodou,
  • pokud možno vyhýbat se kontaktu s osobou, která jeví příznaky onemocnění dýchacích cest
  • používat dezinfekční prostředky s plně virucidním účinkem,
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí,
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál) a používat ústenku tak, aby omezili možnost přenosu nákazy na okolí.

Jaká je situace v Itálii?

  • V Itálii je momentálně 2036 nakažených lidí.
  • Na nákazu zemřelo 52 lidí.
  • Desítky lidí se již z nákazy zotavily.

Epicentrem nákazy je severní region Lombardie, byl ovšem hlášen i první potvrzený případ z Říma.

Aktuální čísla naleznete zde.

Nakažení v Česku se vrátili z Itálie

Nemocní v Česku jsou lidé, kteří přijeli z Itálie. Už je jich pět. Jeden vyučující z České zemědělské univerzity z konference v Udine, druhý muž z Děčína, který byl s rodinou na lyžařské dovolené v Benátsku, třetí je Američanka, která studuje v Miláně. Dále žena, který byla s mužem z Děčína na hotelu a ekvádorská spolužačka Američanky.

Vysokoškolský pedagog narozený v roce 1952, který je hospitalizovaný na Bulovce, se účastnil konference na univerzitě v Udine a s hygieniky byl v kontaktu od středy. Pobýval v domácí karanténě, ve které se stýkal jen s manželkou. Předtím byl ještě v kontaktu s dvěma desítkami studentů a s 24 pedagogy ČZU. Všichni jsou nyní preventivně v domácí karanténě. ČZU v pondělí a v úterý zrušila výuku a vedení školy zvažuje případná další opatření.

Omezení letů i autobusové dopravy do Itálie

Kvůli vývoji na severu Itálie česká vláda omezí od 5. března letecké spojení mezi ČR a regiony Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Benátsko. Italský velvyslanec v Praze Francesco Nisio považuje omezení leteckého spojení za krátkodobé opatření.

Dopravce RegioJet nebude od konce týdne vypravovat kvůli koronaviru autobusové spoje na dvou linkách z Prahy do Říma a do Milána. Nepojedou až do odvolání. Dopravce také umožní vrátit všechny objednané jízdenky na cesty do 31. března bez stornopoplatku.

Spoj z Prahy do Milána jede přes Mnichov a Švýcarsko do Itálie a nyní bude končit ve švýcarském Curychu. Druhý spoj jezdí přes Brno a Vídeň dále do Udine, Benátek, Padovy, Boloni, Florencie a Říma a končit bude ve Vídni.

Bez omezení naopak do Itálie zatím jezdí FlixBus.

Češi se bojí návratu domů

„Jediné, co můžeme poradit, je nepanikařit,“ řekl Blesk Zprávám 2. března Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR a hned dodal: „Ale toto se radí mnohem hůř, v rámci té atmosféry, kterou vyvolal ministr zdravotnictví.“

Podle Papeže se Češi nebojí jet do Itálie, bojí se spíše vrátit domů.

„Bojí se toho, co bude následovat, když se z Itálie vrátí: domácí karanténa, šikana na pracovišti. Lidé se setkávají s tím, že jim říkají v práci, že pokud odjedou do Itálie, tak až se vrátí, musí být 14 dní doma a nikdo neřekne, jestli těch 14 dní bude propláceno jako nemocenská, nebo jestli to budou muset vzít ze své dovolené,“ vysvětluje postoj klientů Papež a dodává: „Já doporučuji nepanikařit, ale vyřešit si zázemí návratu.“

Budoucí prodeje zájezdů do Itálie klesají. Lidé se většinou ptají, zda v případě storna zájezdu budou muset platit storno poplatky.

„Pokud cestují do lokalit, kde není karanténa, tak samozřejmě storno poplatky platit musí,“ připomíná Papež s tím, že postiženou oblastí se myslí ta, na kterou je vyhlášena karanténa.

„Lidé uvažují ekonomicky a většina by jela, ale bojí se, co bude, až se vrátí. Za poslední tři týdny se vrátilo z Itálie 60 tisíc lidí a nemocný je jeden člověk. Reakce jsou nepraktické, nereálné a neodpovídají té situaci,“ uzavírá Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Video  Stránský o koronaviru: „Epidemie hysterie. Máme přebytek informací a nemyslíme racionálně.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Koronavirus ovlivnil i řadu sportovních akcí v Itálii i ve světě >>>

Jaké byly nejhorší nákazy v historii? >>>

gejzovic ( 30. března 2020 14:57 )

co timto ches dokazat,ze si nedotkutelny

bwjy ( 3. března 2020 16:31 )

Jinými slovy, potenciální roznašeči koronavirisu, kteří bezohledně jeli na lyžovačku, ačkoliv informace o možném nebezpečí a s tím spojených potíží proudí všude 24h denně, se nyní bojí vrátit do ČR , aby nebyli označeni za roznašeče koronavirusu .
Další jedinou starost mají, kdo jim zaplatí karanténu.

ivalen ( 3. března 2020 15:23 )

pro Rozen8: normální frajer si nezaplatí roaming, protože s neom. voláním má hovory v rámci EU zdarma

ivalen ( 3. března 2020 15:21 )

stačí twist do starýho mobilu

bjuno ( 3. března 2020 13:47 )

Ty jsi byl maximálně 10 Km od bydliště, s takovým prázdnem v hlavě se dostaneš maximálně do obchodu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa