Za nejoblíbenější aleje v Praze zvolili hlasující shodně klíčovskou alej na Proseku, a dále pak jírovcovou alej v Horní Šárce. Obě aleje dostaly za rok 2019 shodně 13 hlasů, což jim v celorepublikovém žebříčku, do kterého zaslalo svůj hlas sedm a půl tisíce lidí, stačilo na 69. až 72. místo.

Zelená žíla v průmyslové lokalitě

Zatímco v případě jírovcové aleje v Horní Šárce, která se nachází na Hanspaulce, kde je značné množství nádherných přírodních zákoutí, se nejedná o nic moc překvapivého, klíčovská alej poblíž hranic proseckého sídliště a zároveň na rozmezí průmyslových vysočanských areálů, je do jisté míry příjemným překvapením. Mnoho původních přírodních zákoutí tu člověk totiž nepotká.

Z pražských alejí se nejvýše v celorepublikovém klání umístila jírovcová alej v Horní šárce.
Autor: Petra Pučalíková - Alej roku

Alej kopíruje ulici Nad Klíčovem. „Je dominantou Klíčovského lesoparku. Kopíruje stopu jedné z nejstarších cest – Královskou cestu, která vedla z Prahy do dnešní Staré Boleslavi,“ uvádí v nominaci do soutěže Alej roku Martina Lutnerová. „Je dlouhá kolem půl kilometru a v roce 2009 zde bylo napočítáno 160 vzrostlých kaštanů.“

„O alej a park se začali starat místní obyvatelé se spolkem Krocan. V roce 2010 pak spolek Krocan za přispění grantové podpory Magistrátu hl. m. Prahy a MČ Praha 9 zahájili revitalizaci klíčovské aleje,“ vysvětluje mluvčí Prahy 9 Marie Kurková v radničním tištěném zpravodaji.

Více než čestné místo

Třetí a poslední z pražských alejí, které byly do soutěže nominovány, se v rámci hlavního města umístilo platanové stromořadí v Michli, v meandru Botiče podél ulice Adamovská. Se ziskem 6 hlasů se v celorepublikovém měření umístilo na 79. až 83. pozici.

Ty »nej«

Na samém čele žebříčku podle hlasování stanula Památná alej u Rakovnického potoka, která s velkým náskokem soutěž opanovala svými 731 hlasy. Druhé místo obdržela platanová alej na Rejskově třídě v Prostějově se 534 hlasy. Na třetím místě skončilo stromořadí ke Kozmickým ptačím loukám, které si vysloužilo hlasy 383 hlasujících. Na opačném konci se umístila jírovcová alej na Kněží hoře mezi Soběšicemi a Útěchovem, která nezaujala žádného z hlasujících. Bez jediného hlasu skončila na posledním 96. místě.

Fotogalerie
7 fotografií